«Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα, δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Όπως εξήγησε η «τρομακτική διασπορά» του κορωνοϊού έγινε επειδή «δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ανίχνευσης και απομόνωσης του κρούσματος χωρίς θορυβώδη συμπτώματα να οδηγηθεί σε νοσοκομείο, που αψηφά τον κίνδυνο και για τον εαυτό του και για τους υπόλοιπους». Και συνέχισε: «Η Επιτροπή, που βασίζεται σε δείγματα, ουσιαστικά κατέστρεψε εμάς στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόβλεψε το φοβερό κύμα. Ο ιός υπήρχε, έκανε τη δουλειά του, δεν μπορέσαμε να τον ανιχνεύσουμε και αύξησε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία». 22.11.2020 Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Απελπιστική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Φοβάμαι το τρίτο κύμα
Όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, «φτάσαμε στο αμήν- εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν». «Χάσαμε περισσότερες ζωές, ακριβώς επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου Παπανικολάου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
— Δείτε Επίσης — Επίδομα 800€ : Μέχρι και αύριο οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων για τις κλειστές επιχειρήσεις
Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε πως το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν καταφέραμε να ανιχνεύσουμε αυτή τη διασπορά και πόσο σοβαρή είναι. «Το θέμα είναι όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ένα φοβερό εχθρό που δεν υπολογίζει ηλικίες και πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη και κυρίως να μην φτάσουμε στην πόρτα του νοσοκομείου. Ο ιός έξω από το νοσοκομείο αντιμετωπίζεται εύκολα, μέσα στο νοσοκομείο είναι δύσκολο», τόνισε. «Οι πολίτες δεν συμμορφώνονται εύκολα αν δεν έχουν δίπλα τους ένα γιατρό να τους εξηγήσει. Λείπει δηλαδή η πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Δεν μπορούν ούτε οι γιατροί, ούτε οι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση, ούτε η αστυνομία να πείσουν αυτό τον άνθρωπο ότι αφενός μεν κινδυνεύει ο ίδιος αλλά αφετέρου κινδυνεύει και ο διπλανός του. Αυτό είναι ένα ειδικό χαρακτηριστικό το οποίο δεν το έχουν συνειδητοποιήσει», κατέληξε.
Πηγή: www.lifo.gr