ΕΛΛΑΔΑ

Διευκρινήσεις Κεραμέως για το άνοιγμα των δημοτικών

Διευκρινίσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων έδωσε η αρμόδια υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Κατά την ενημέρωση, η Νίκη Κραμέως ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και ειδικών σχολείων από την 1η Ιουνίου. Η απόφαση αυτή προέκυψε από έξι βασικούς λόγους όπως δήλωσε. Αναλυτικότερα αυτοί είναι οι εξής:

1. Υπήρξε ομόφωνη εισήγηση των επιτροπών αντιμετώπισης έκτακτων συμβάντων.

2. Η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει κινηθεί πολύ θετικά. Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης τηρούνται στο έπακρο.

3. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιστροφή όλων των μαθητών στον φυσικό τους χώρο.

4. Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο

5. Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες

6. Σε ό,τι αφορά στα ειδικά σχολεία, οι μαθητές έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν στα σχολεία τους για τη μαθησιακή τους εκπαίδευση και για λόγους ψυχοσύνθεσης, πρέπει να βρεθούν κοντά στους δασκάλους και τους συμμαθητές τους.

Ο τρόπος λειτουργίας στα δημοτικά Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου και θα λειτουργήσουν έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Η λήξη του ακαδημαϊκού έτους για τους δασκάλους ορίζεται στις 30η Ιουνίου.

Τα τμήματα θα είναι με τη συμμετοχή έως 15 μαθητών τη φορά, με 1,5 μέτρο απόσταση και με τα θρανία προς τον ίδιο προσανατολισμό.

Αν υπερβαίνει ο αριθμός των 15, τότε θα λειτουργούν εκ περιτροπής διαιρεμένα σε υποτμήματα. Στην περίπτωση που τα παιδιά είναι λιγότερα των 15 σε μία αίθουσα, τότε τα μαθήματα θα γίνονται κανονικά κάθε μέρα. Σε ό,τι αφορά στα διαλείμματα, αυτά θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες ενώ υπάρχει απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων. Η μη παρακολούθηση μαθημάτων για παιδιά του δημοτικού μπορεί να γίνει με μία απλή δήλωση του γονέα.

Προαιρετική είναι η χρήση μάσκας για τους δασκάλους αλλά συνίσταται, ενώ υποχρεωτικός είναι ο φυσικός εξαερισμός των αιθουσών. Τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. Ειδικά σχολεία

Η λειτουργία τους θα ισχύσει μέχρι 12 Ιουνίου για πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μέχρι της 26η Ιουνίου για τα ειδικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευση.

Εξάλλου, η κα Κεραμέως τόνισε ότι η χρονιά για τα δημοτικά σχολεία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου, ενώ δεν θα λειτουργήσουν καθόλου τα ολοήμερα σχολεία. Για τους εκπαιδευτικούς η σχολική χρονιά λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ οι συμβάσεις των αναπληρωτών καθηγητών παρατείνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου.