ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με τους νέους

Mε μία live εκδήλωση / συζήτηση με εκπροσώπους της νέας γενιάς ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρώτη -μετά την καραντίνα- δημόσια πολιτική του εμφάνιση στο πλαίσιο της λειτουργίας του iSYRIZA, η οποία μάλιστα έβγαλε και ειδήσεις: Στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει το νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα του κόμματος δηλαδή που θα δίνει έμφαση-όπως είπε- στα κοινωνικά αγαθά.

Επιπλέον, το «Μένουμε Όρθιοι 2», που θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα από τον ίδιο, όπως αποκάλυψε, προβλέπει για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων την επιδότηση του εσωτερικού τουρισμού αλλά και έμφαση στην μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

Κατά τον διάλογό του με τους νέους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε όμως και μία εκτίμηση προβλέποντας πως εάν η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις συντηρητικές λογικές στον χώρο της παιδείας «θα την πατήσει» θυμίζοντας πως έχει ιδίαν πείρα που προέρχεται από τα κινήματα της περιόδου 1990-1991 όταν ήταν και πάλι Μητσοτάκης πρωθυπουργός» και σχολίασε πως η κυβέρνηση αυτή έχει ένα κόλλημα με τη νέα γενιά.

Σημειώνοντας ότι η υπουργός Παιδείας επανέφερε παρωχημένες αντιλήψεις «πισωγύρισμα η βάση του δέκα», εισήγαγε εν μέσω πανδημίας νομοσχέδιο που θέλει την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα δημοτικά σχολεία και επιθυμεί να επιβάλει το πλαφόν του 17 για να μπορεί κάποιος να εγγραφείς στα Επαγγελματικά Λύκεια, όπως επίσης και μία σειρά από μέτρα συντηρικοποίησης που βάζουν στο στόχαστρο την νέα γενιά σχολίασε τα εξής: «Αν η κυβέρνηση αισθάνεται την αλαζονεία της δημοσκοπικής της ευτυχίας που της δίνει τη δυνατότητα να επιβάλει τα πάντα και θελήσει να επιβάλει ρυθμίσεις που έρχονται καταφανώς σε σύγκρουση με τις ανάγκες σας, θα την πατήσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερα αναφορά στα γεγονότα που συνέβησαν στις πλατείες της χώρας όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε νέους που βρίσκονταν εκεί σε αντιδιαστολή με όσα έγιναν στην πλατεία Ομονοίας. Σχολίασε δηκτικά πως την ώρα της καραντίνας που όλοι σεβάστηκαν «ο Μητσοτάκης θέλησε να δείξει ότι η Πρωτοψάλτη τραγουδάει για την πάρτη του» και συμπλήρωσε για τον Κώστα Μπακογιάννη: «Ο δήμαρχος ζήτησε μία συγγνώμη, εγώ όμως θα περίμενα αυτήν την συγγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη» καλώντας την κυβέρνηση να μην κουνάει το δάχτυλο στην νέα γενιά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την αγωνία του εκτιμώντας πως η χώρα θα μπει σε μία πολύ βαθιά ύφεση το 2020 και μάλιστα θα δυσκολευτεί να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης. «Έχω περίεργα συναισθήματα μετά από 2,5 μήνες καραντίνας.Πριν από δύο μήνες το μυαλό μας ήταν στην προστασία ανθρώπινης ζωής. Το σύνθημα και σήμερα παραμένει το «να νικήσει η ζωή» όμως σήμερα πρέπει να διακρίνουμε αν μιλάμε για ζωή ή επιβίωση» είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την ανησυχία του για τις κυβερνητικές επιλογές.

Δεν έκρυψε τον προβληματισμό του γιατί όπως είπε η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της έδωσε η κοινωνία προκειμένου να αλλάξει τα θέσφατα με τα οποία κινούνταν, να αλλάξει την δημόσια υγεία και να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και εκτίμησε ότι δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη η ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα αδιέξοδα που υπάρχουν στον χώρο εστίασης αλλά και στον χώρο του τουρισμού και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ προτίμησε να επιδοτήσει την ανεργία, αντί να επιδοτήσει την εργασία. Αποκάλυψε ότι στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» προβλέπει πλήρη ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη για τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα.

«Η προστασία της εργασίας είναι το βασικό και να μην κλείσει η μηχανή της επιχειρηματικότητας» είπε τονίζοντας ότι θα υπάρξει πρόταση για επιδότηση του εσωτερικού τουρισμού αλλά και έμφαση στην μη επιστρεπτέα ενίσχυση.