ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Copernicus: Ο θερμότερος Οκτώβριος στην ιστορία του πλανήτη

Τον θερμότερο Οκτώβρη στην ιστορία του πλανήτη κατέγραψε το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus, συνεχίζοντας το «σερί» κατάρριψης ιστορικών υψηλών θερμοκρασιών, που σημειώνεται από τον Ιούνιο.

Το νέο αυτό «ρεκόρ» δείχνει, όπως επισημαίνουν ειδικοί πως το 2023 είναι πλέον «πρακτικά βέβαιο» πως θα αποδειχθεί η θερμότερη χρονιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ του 2016.

«Μπορούμε να πούμε με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος στα χρονικά» και «η αίσθηση του επείγοντος για τη λήψη φιλόδοξων μέτρων για το κλίμα καθώς πλησιάζει η COP28 δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή», υπογράμμισε η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S), Σαμάνθα Μπέρτζες.

Τον περασμένο μήνα, με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει τους 15,38 βαθμούς Κελσίου στην επιφάνεια της υφηλίου, ξεπεράστηκε το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ (Οκτώβριος του 2019) κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου. Καθίσταται λοιπόν η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, με τον Σεπτέμβριο του 2023 να αποτελεί τον μόνο μήνα που την ξεπερνά.

Η μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου ήταν κατά «1,7 βαθμούς Κελσίου πιο θερμή από οποιονδήποτε Οκτώβριο την περίοδο 1850-1900», δηλαδή την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, συμπληρώνει το παρατηρητήριο.

Από τον Ιανουάριο, η μέση θερμοκρασία είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ τους πρώτους δέκα μήνες οποιασδήποτε χρονιάς και κατά 1,43° Κελσίου ανώτερη από αυτές της περιόδου 1850-1900.

Περισσότερο παρά ποτέ, το 2023 πλησιάζει το εμβληματικό όριο (+1,5° Κελσίου) της συμφωνίας του Παρισιού. Η COP28 αναμένεται να κάνει έναν πρώτο απολογισμό της προσπάθειας εφαρμογής της και –ει δυνατόν– να προχωρήσει στη λήψη των πρώτων διορθωτικών μέτρων.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υπολόγιζε την άνοιξη ότι το όριο αυτό θα ξεπεραστεί για δώδεκα συναπτούς μήνες για πρώτη φορά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να καταγράφεται για χρόνια προκειμένου να εξαχθεί το συμπέρασμα πως ξεπεράστηκε το όριο της κλιματικής αλλαγής. Από την πλευρά της, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC) εκτιμά ότι υπάρχουν πιθανότητες 50% να συμβεί αυτό τα έτη 2030-2035.

Το συμπέρασμα αυτό απορρέει από τον ρυθμό εκπομπών αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

Πηγή: cnn.gr