ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Σκάφη της Frontex παρενοχλήθηκαν από τουρκικές ακταιωρούς

Δύο τουρκικές ακταιρωροί παρενόχλησαν δύο φορές σκάφη της Frontex. Σύμφωνα με την “Καθημερινή” τα περιστατικά σημειώθηκαν στις 26 και 27 Απριλίου ανοιχτά της Χίου. Οι τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς πολύ κοντά σε ένα φινλανδικό και ένα σουηδικό σκάφος. Τα δύο σκάφη βρίσκονταν σε περιπολία στο Ανατολικό Αιγαίο υπό την ομπρέλα της επιχείρησης «Ποσειδώνας» του Frontex.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών χαρακτήρισαν τα δύο συμβάντα πολύ σοβαρά, ενώ ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού, Φαμπρίς Λεζερί, ενημέρωσε με επιστολή του για τις εξελίξεις τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον.

Το βράδυ της 26ης Απριλίου η τουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχοντας τροχιά σύγκρουσης με το φινλανδικό σκάφος, ενώ είχε κλειστά τα φώτα ναυσιπλοΐας. Το κοινοτικό σκάφος είχε αναμμένα φώτα και βρισκόταν σχεδόν ακίνητο. Σε επίσημη αναφορά του, αρμόδιος Φινλανδός αξιωματούχος χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ επικίνδυνο», τονίζοντας ότι παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς. Το δεύτερο περιστατικό έγινε το πρωί της 27ης Απριλίου, όταν τουρκική ακταιωρός μπήκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και κινήθηκε απειλητικά κατά περιπολικού σκάφους της ακτοφυλακής της Σουηδίας, που περιπολούσε στην περιοχή υπό την αιγίδα της Frontex. Ο κυβερνήτης του σουηδικού σκάφους αντιλήφθηκε εγκαίρως την κίνηση του τουρκικού σκάφους και πραγματοποιώντας ελιγμό απέφυγε ενδεχόμενη σύγκρουση. Αρμόδιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι για το περιστατικό διετάχθη έρευνα από τα αρμόδια όργανα του Frontex (Serious Incident Reporting) και μάλιστα το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Παρασκευή.

 

Πηγή: enikos.gr