ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χατζηβασιλείου: «Η Κυβέρνηση με δουλειά, σχέδιο και μεθοδικότητα προστατεύει το εθνικό συμφέρον»

«Η Κυβέρνηση με δουλειά, σχέδιο και μεθοδικότητα προστατεύει το εθνικό συμφέρον στην πράξη και όχι θεωρητικά», είπε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, στον ΣΚΑΪ το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που έκανε η ελληνική Κυβέρνηση για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Συγκεκριμένα, όπως σχολίασε «η Ελλάδα ενισχύεται διπλωματικά, γεωπολιτικά και θέτει ταυτόχρονα το πλαίσιο προστασίας του θαλάσσιου φυσικού της πλούτου», ενώ συμπλήρωσε πως πρόκειται για μία «κίνηση του μέλλοντος μέσω της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων». Στη συνέχεια, τόνισε πως η χώρα μας έρχεται να παρουσιάσει χάρτες -σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία- όπου αποτυπώνονται τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. «Οι εθνικές θέσεις πλέον αποκτούν ευρωπαϊκή διάσταση, άρα η χώρα δημιουργεί ένα θετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε τρίτου», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Στην συνέχεια, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης. «Όλοι ήξεραν ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις -και στην Τουρκία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και ότι τις έχουμε καταρτίσει με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες. Και όλοι γνώριζαν ότι υπάρχει μία ευρωπαϊκή απόφαση που μας υποχρεώνει μέχρι τα τέλη Απριλίου να παρουσιάσουμε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Επομένως, δεν εξεπλάγη κανείς στην Αθήνα από την τουρκική αντίδραση», είπε χαρακτηριστικά.

Μένοντας στο θέμα ξεκαθάρισε πως «οι τουρκικές θέσεις, οι οποίες είναι έωλες, είναι επίσης γνωστές και τις αντικρούουμε κάθε φορά, με κάθε ευκαιρία στα διεθνή fora». Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Είτε συζητούν οι δύο χώρες που έχουν παρακείμενες και αντικείμενες ακτές είτε καταφεύγουν στη διεθνή δικαιοδοσία. Το είπε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ας έρθει η Τουρκία να συζητήσουμε και αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, ας συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη».

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ο χάρτης αυτός αποτυπώνει την ελληνική θέση περί πλήρους επήρειας και των νησιών μας αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Αρκετά με τη μεμψιμοιρία ορισμένων. Η δουλειά που έγινε δεν ήταν απλή, είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη και έχουμε χιλιάδες νησιά, κάτι που απαιτεί προσοχή, μελέτη και σύνεση. Από την άλλη, το να κατηγορούν την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι δήθεν κάνει ‘παρακολουθηματική’ εξωτερική πολιτική, όπως είπε το ΠΑΣΟΚ, είναι κρίμα. Ειδικά όταν το λένε εκείνοι, που ούτε μεταξύ τους δεν τόλμησαν ποτέ να συζητήσουν για 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, όπως υλοποίησε η Κυβέρνηση πριν από μερικά χρόνια», ξεκαθάρισε.