Χωρίς κατηγορία

Χατζηβασιλείου: «Δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα η δέσμευση της ΕΕ για την Τουρκία»

«Η δέσμευση της Ε.Ε. να αποφασίσει ως τον Δεκέμβριο αν η Τουρκία έχει συμμορφωθεί με τους όρους της αποκλιμάκωσης, αποτελεί για την Ελλάδα ευρωπαϊκή δικλείδα ασφαλείας» τονίζει σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής», ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του κόμματος, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Σχολιάζοντας το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου της ΕΕ για την Τουρκία, ο κ. Χατζηβασιλείου κάνει λόγο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση που οδήγησε όμως, σε «σε ένα κείμενο πολύ καλύτερο για τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις από το αρχικό» και στο οποίο «καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας θα αφορούν αποκλειστικά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ, θεωρεί πως η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, «χωρίς ταυτόχρονα να επισκέπτεται την Τουρκία», εκπέμπει το μήνυμα ότι «η Ουάσιγκτον αφήνει την πολιτική των ίσων αποστάσεων», πως «οι Αμερικανοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», αλλά και πως από αυτή την επίσκεψη αναβαθμίζεται το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας. «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την χώρα μας ως σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο» λέει επίσης για τον μόνιμο ελλιμενισμό στη Σούδα, του «Hershel Woody Williams».

«Η Ελλάδα ανάγκασε την Τουρκία να αλλάξει τακτική» τονίζει σε ερώτηση για την τακτική Ερντογάν ενόψει επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διευρυμένη ατζέντα σε αυτές. Μόνο για την «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», σημειώνει. Τέλος, αναφερόμενος στη σύγκρουση στον Καύκασο και την επέμβαση της Τουρκίας, ο κ. Χατζηβασιλείου τονίζει ότι: «Το μόνο που καταφέρνει (σ.σ. ο Ερντογάν) είναι να στείλει εκ νέου το μήνυμα ότι η χώρα του συμπεριφέρεται ως περιφερειακός ταραξίας και υποδαυλίζει τις εντάσεις.