Χωρίς κατηγορία

Αβραμάκης: «Η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία»

Εξηγήσεις ζητούν από την κυβέρνηση πενήντα ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 1/1/05.10.2020), καταγγέλλοντας ότι δεν αξιοποιήθηκε το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας, παρόλο που δόθηκε η σχετική ευχέρεια από την ΕΕ σε όλες τις χώρες.

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές τονίζουν ότι προκειμένου να μπορέσουν οι χώρες να ανταποκριθούν στις έκτακτες συνθήκες και ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία του COVID – 19, δόθηκε η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ χωρίς μάλιστα εθνική συμμετοχή. Η ελληνική κυβέρνηση, για λόγους που δεν είναι κατανοητοί, δεν έκανε χρήση μέχρι σήμερα του νέου έκτακτου πλαισίου, παρόλο που είχε τη δυνατότητα να το πράξει. Το σύνηθες για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα είναι να χρηματοδοτούνται κατά 75% από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Η Ε.Ε. προέβλεψε ότι τα κράτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκούς πόρους στο 100% της χρηματοδότησης προκειμένου να στηρίξουν την κοινωνία, την οικονομία και να ενισχύσουν τις δομές υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν το lockdown να χρηματοδοτήσει μια σειρά από παρεμβάσεις, με μηδενική εθνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση, θωρακίζοντας τη χώρα και περιορίζοντας τις συνέπειες τόσο της πανδημίας όσο και του lockdown. Ενδεικτικά, όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν :
1. Στον τομέα της Υγείας:
– Πρόσληψη πρόσθετου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
– Υγειονομικό υλικό και εξοπλισμός στα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΕΘ
2. Στον τομέα της Παιδείας:
– Πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών
– Ενοικιάσεις, εξοπλισμός και υγειονομική προσαρμογή των σχολικών αιθουσών
– Προσωπικό καθαριότητας
– Διαγνωστικά τεστ για Covid-19 και μέσα ατομικής προστασίας για εκπαιδευτικούς για μαθητές
3. Στον τομέα των Μεταφορών:
– Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού
– Προμήθεια συρμών και λεωφορείων
4. Για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων:
– Μη επιστρεπτέα ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
-Επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων ατόμων
– Ενίσχυση εισοδήματος επισφαλώς εργαζομένων και εποχιακών εργαζομένων
– Ατομικά μέσα προστασίας εργαζομένων
5. Δαπάνες για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ρομά, μετανάστες, φυλακισμένοι).
Οι Βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να αιτιολογήσει την πολιτική επιλογή να μην χρηματοδοτηθούν όλα τα παραπάνω από ευρωπαϊκούς πόρους χάνοντας πρακτικά ένα σημαντικό πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μπορούσε να έχει δώσει έγκαιρα λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που έχουν ενσκήψει στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Καλούν τέλος την κυβέρνηση, να αξιοποιήσει έστω και τώρα την ευχέρεια που προσφέρεται από το έκτακτο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς για οποιαδήποτε δαπάνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της δεν θα απαιτείται η εθνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση για όλο το 2020.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Η ανικανότητα και η κωλυσιεργία της κυβέρνησης στερούν από την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία πολύτιμους πόρους αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι αδιανόητο να προσφέρεται πρακτικά ήδη από τον Φεβρουάριο μια αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και η Ελλάδα να μην «ενδιαφέρεται». Με ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορούσαμε να έχουμε αυξήσει τις ΜΕΘ, να έχουμε προσλάβει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να έχουμε υποστηρίξει το εισόδημα των πολιτών, να έχουμε συγκρατήσει την ανεργία, να έχουμε στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.

Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες κατάλληλες σχολικές αίθουσες για να μην συνωστίζονται τα παιδιά, θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους εκπαιδευτικούς, προσωπικό καθαριότητας, θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα και δωρεάν διαγνωστικά τεστ για COVID-19. Τι εμπόδισε και τι εμποδίζει ακόμα την κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα; Στην αγωνία της να κάνει την κρίση ευκαιρία, απαξιώνει όλο και περισσότερο το κοινωνικό κράτος, καταργεί δικαιώματα και χρηματοδοτεί την οικονομική ελίτ, τη στιγμή που θα μπορούσε να έχει περιορίσει σημαντικά τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Η χώρα δυστυχώς καθοδηγείται από την πλέον ανίκανη και ακατάλληλη στη χειρότερη δυνατή στιγμή».