Χωρίς κατηγορία

Αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη περνά “κοντά” από τη Γη

Καθώς ο πολιορκημένος πλανήτης μας από έναν αόρατο και άκρως απρόβλεπτο κι επικίνδυνο εχθρό, πλησιάζει στη γραμμή του τερματισμού του 2020, το σύμπαν φαίνεται να κάνει μαύρο χιούμορ στην ανθρωπότητα στέλνοντας πέντε αστεροειδείς σε διάστημα δύο ημερών, ενώ ένας υπερμεγέθης βράχος περιμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου να ακολουθεί λίγες μέρες αργότερα. Ο αστεροειδής – μεγαθήριο που ονομάστηκε «2000 WO107», εκτιμάται ότι έχει διάμετρο έως 0,51 χιλιόμετρα, που σημαίνει: περίπου το ύψος του ουρανοξύστη «Burj Khalifa» του Ντουμπάι, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, θα… επισκεφτεί τη Γη (σε απόσταση ασφαλείας) στις 10.09πμ GMT (5.09πμ ET) την Κυριακή 29 Νοεμβρίου.

Ο ουρανοκατέβατος επισκέπτης δεν θα βρεθεί κοντά στη Γη για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά το τεράστιο μέγεθός του, ταξιδεύει με την ασύλληπτη ταχύτητα των 25,07 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο ή περίπου με 90.000 χλμ την ώρα! Για να καταλάβουμε η ταχύτητα, μια σφαίρας που εκτινάσσεται από ένα πυροβόλο όπλο φθάνει περίπου τα 4.500 χλμ την ώρα. Επίσης, ο αστεροειδής, δεν θα είναι ορατός στους περισσότερους κατοίκους ης Γης.

Η NASA θεωρεί και ορίζει ένα αντικείμενο ότι πλησιάζει στη γη κάθε αστεροειδή ή κομήτη που έρχεται εντός 1,3 AU (1 Astronomical Units = 149.597.871 χλμ) από τη Γη.

Στο μεταξύ, θα υπάρξει έντονη δραστηριότητα στην «διαστημική αυλή» μας, με πέντε αστεροειδείς να αναμένονται στην περιοχή τη Δευτέρα και την Τρίτη. Τη Δευτέρα τρεις διαστημικοί βράχοι, ο «2020 WN» με 9,5μ. διάμετρο, ο «2020 VW2» (14μ.) και ο 2020 WC (10μ.) θα φθάσουν σε απόσταση από τη Γη σε 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα, 7 εκατομμύρια χιλιόμετρα και 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Η μέση απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης είναι περίπου 385.000 χιλιόμετρα, αλλά η NASA θεωρεί ότι όλα τα αντικείμενα σε απόσταση 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (ή 19,5 φορές την απόσταση από τη Σελήνη) είναι άξια παρακολούθησης, σε περίπτωση που προκύψει ξαφνικά αλλαγή της πορείας τους.

Η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούν το γεγονός προσεκτικά όλο το 24ωρο, αλλά υπάρχει πολύς ουρανός για να καλύψουν, οπότε μερικές φορές η ανθρωπότητα μπορεί να χάσει την επαφή με αυτά τα «flybys», όπως αποκαλούνται οι κοντινές πτήσεις αστεροειδών. Και μέχρι να φύγει το 2020 ό,τι και να ακούσουμε, ό,τι και να συμβεί, τίποτα δεν θα μας εκπλήξει…

 

Πηγή: ethnos.gr