ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχίζουμε και ξεχνάνε το σταθερό τηλέφωνο

Σε μακρινή συνήθεια μετατρέπεται σταδιακά το σταθερό τηλέφωνο για τους έλληνες καταναλωτές με την χρήση του να βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια. Στον αντίποδα αυξάνει συνεχώς η δημοφιλία των κινητών συσκευών, ειδικά όσον αφορά το σερφάρισμα.

Σταθερό VS Κινητό

Ενδεικτικά είναι για παράδειγμα τα στοιχεία της Επισκόπησης Αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών για το 2022 που δημοσιοποίησε μέσα στην εβδομάδα η ΕΕΤΤ. Βάσει αυτών οι γραμμές σταθερής τηλεφωνίας την προαναφερθείσα χρονιά ανήλθαν σε 4.877.221, με τη διείσδυση να φθάνει μόλις στο 46,6% επί του πληθυσμού.

Η κίνηση σταθερής τηλεφωνίας δε, σημείωσε νέα ετήσια πτώση 14,8%, κυρίως λόγω της μείωσης κατά 15,9% της διάρκειας των εθνικών κλήσεων προς σταθερά.

Στον αντίποδα οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας παρότι παρουσίασαν οριακή αύξηση της τάξης του 0,1% σε σχέση με το 2021 – ανήλθαν σε 13,8 εκατ. παρουσιάζοντας διείσδυση επί του πληθυσμού της τάξης του 105%. Σημειωτέον ότι οι οι ενεργές συνδέσεις παρουσίασαν πτώση της τάξης του 1,2%, ανερχόμενες περίπου στα 11,4 εκατ., χωρίς ωστόσο να επηρεάζει αισθητά η διείσδυση.

Πώς κινήθηκαν οι ευρυζωνικές συνδέσεις

Στην περίπτωση των ευρυζωνικών συνδέσεων τώρα και πάλι το προβάδισμα ανήκει στην κινητή, επιβεβαιώνοντας την τάση του mobile internet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις το 2022 έφτασαν τις 4.485.315, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 1,3%, με την διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό να φτάνει πλέον στο 42,9%, κινούμενη υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Όπως επισημαίνει η ΕΕΤΤ, σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2022, η διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας στην ΕΕ κυμάνθηκε στο 37% και στην Ελλάδα στο 42,5%, κατατάσσοντας τη χώρα στην 5η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ έναντι της 8ης θέσης το 2021.