ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΕΡΡΕΣ

Αντίθετοι στη χρήση καμερών στις σχολικές αίθουσες οι εκπαιδευτικοί των Σερρών. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τετάρτη 13 Μαΐου

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παπάς» σε συνεδρίαση του στις 11-05-20 ασχολήθηκε με το θέμα «ΟΧΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΙΑΛΙΤΙ» και ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

Μέσα σε συνθήκες «έκτακτης ανάγκης», με κλειστά σχολεία, η Κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ συνεχίζουν το επικίνδυνο αντι-κοινωνικό και αντι-εκπαιδευτικό τους έργο.

Μετά την δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία, με εκπρόθεσμη απαράδεκτη, αντισυνταγματική και καθ’ όλα πραξικοπηματικού χαρακτήρα τροπολογία – προσθήκη που κατατέθηκε εν κρυπτώ και ψηφίστηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και ασύλου με το οποίο αποφασίστηκε η εγκατάσταση και χρήση καμερών και μικροφώνων στις σχολικές τάξεις, για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω διαδικτύου στα σπίτια των μαθητών, και μάλιστα με δυνατότητα καταγραφής τους από το Υπουργείο.

Θεσμοθετείται η ζωντανή αναμετάδοση μέσα από τις σχολικές τάξεις!!
Ο «μεγάλος αδερφός» στα σχολεία!

Όπως αποδεικνύεται περίτρανα από την τακτική του Υπουργείου Παιδείας, για την

Κυβέρνηση της ΝΔ δεν αποτελούν στη δημόσια εκπαίδευση κεντρικά ζητήματα τα θέματα της υλικοτεχνικής υποδομής, του εκπαιδευτικού προσωπικού, του περιεχομένου της εκπαίδευσης αλλά η αξιοποίηση της πανδημίας για την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας, προστασίας προσωπικών δεδομένων και παιδαγωγικών αρχών και σχέσεων.

Με την επικίνδυνη τροπολογία εισάγει μια υβριδική απόφαση για ταυτόχρονη διδασκαλία σε φυσική αίθουσα και ψηφιακή τάξη με εφαρμογή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που δεν υποστηρίζεται από καμία παιδαγωγική αρχή, από καμία διδακτική μεθοδολογία.

Αυτή η ρύθμιση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα

μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τη στιγμή που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει απαγορεύσει τη δημόσια ανάρτηση των ονομάτων των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ακόμα και για τις αναμνηστικές φωτογραφίσεις των μαθητών είναι απαραίτητη η γραπτή συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων, όταν το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές μέσα στο σχολείο, όταν απαγορεύεται η χρήση καμερών ακόμα και κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία για την αποτροπή τέλεσης αδικημάτων κλπ. το Υπουργείο παιδείας εκθέτει τους μαθητές σε κίνδυνο.

Πώς, λοιπόν, διασφαλίζονται τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, πώς προστατεύεται η διδασκαλία από τον οποιονδήποτε κακόβουλο που μπορεί μέσω ενός «συνδέσμου» να την παρακολουθεί, να την καταγράφει και να τη «δώσει βορά» οπουδήποτε, πώς διασφαλίζονται οι ιδιαίτερες και ευαίσθητες παιδαγωγικές σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε κάθε τάξη;

Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη και σύγχρονη).

Οι εκπαιδευτικοί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στις ειδικές εκπαιδευτικές

συνθήκες που διαμορφώθηκαν, σταθήκαμε με όλα τα μέσα δίπλα στους μαθητές μας χωρίς καμία απολύτως στήριξη από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Ας μην μπερδεύεται το Υπουργείο Παιδείας με τη διαδικασία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κατά την οποία όλοι οι συμμετέχοντες βρίσκονται αποκλειστικά σε ψηφιακό περιβάλλον και ο εκπαιδευτικός έχει τον έλεγχο της διαδικασίας, μπορεί να κλείσει τις κάμερες και τα μικρόφωνα των μαθητών, να διαμοιράσει υλικό κ.α.

Το θέμα της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Δε θα αποδεχθούμε να γίνουν τα σχολεία τα σπίτια του Μεγάλου Αδελφού και η εκπαιδευτική διαδικασία reality show.

Είναι απαράδεκτο, παράνομο και επικίνδυνο. Είμαστε εκπαιδευτικοί και υπηρετούμε το ανοικτό δημόσιο σχολείο για όλους τους μαθητές.

Λογικές που λένε ότι ο καθένας μπορεί να έρθει αν θέλει, όποτε θέλει και αν δε νιώθει καλά να κάτσει σπίτι και να δει το μάθημα στο κινητό του μας βρίσκουν αντίθετους. Δεν μπορούμε και δε θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα σχολείο πολλών ταχυτήτων και η τηλεκπαίδευση να μετατραπεί σε κανονικότητα.

Αν ένα παιδί δεν μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα δεν είναι ατομική του ευθύνη.

Έχει ευθύνη η Πολιτεία να έχει δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για να το περιθάλψει αν νοσήσει, και παράλληλα υπάρχουν όλα εκείνα τα μέσα ώστε να διδαχθεί π.χ. ως κατ’ οίκον διδαχθείς κ.λπ. για να αναπληρώσει την ύλη.

Ζητάμε όλα τα παιδιά να έχουν την ίδια πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση τους.

Η στάση του Υπουργείου Παιδείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και για ακόμη ένα άλλο

λόγο που υπερβαίνει κάθε όριο, γιατί με το να κλείνει το μάτι σε όποιον μαθητή δεν θέλει

να έρθει στο σχολείο και να παρακολουθεί το μάθημα από το σπίτι του, ίσως έχει στόχο ώστε η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία να μην είναι υποχρεωτική για όλους!

Ως σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε Ν. Σερρών καλούμε:
Ø Την Υπουργό Παιδείας που ανέφερε στη Βουλή ότι έχει τη συναίνεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ το σχετικό έγγραφο.
Ø Να υπάρξει συστράτευση όλης της κοινωνίας, του γονεϊκού και μαθητικού
κινήματος με τους εκπαιδευτικούς, ώστε «να μείνουν στα χαρτιά» οι πολιτικές που επιχειρείται να εφαρμοστούν!
Ø Τα πολιτικά κόμματα του Νομού Σερρών να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τις απαράδεκτες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας
ΚΑΛΕΙ τα μέλη του Συλλόγου να μην εφαρμόσουν την απόφαση αυτή και να αρνηθούν τη βιντεοσκόπηση του μαθήματός τους!
Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες σύλλογοι γονέων σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 13 Μαΐου, στις 11:00 , στα γραφεία της Διεύθυνσης ΠΕ. Ν. Σερρών, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία και ενάντια στην τροπολογία της ντροπής.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!