Χωρίς κατηγορία

Ανασχηματισμός προ των πυλών

Ante portas (προ των πυλών) βρίσκεται μεγάλος ανασχηματισμός, με κορυφαίους υπουργούς να κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις τους, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και τα σενάρια των εκλογών για τις αρχές καλοκαιριού, όπως έγραψαν το Σάββατο τα «Παιχνίδια Εξουσίας».

Η απόφαση του πρωθυπουργού για αλλαγές στην κυβέρνηση είναι ειλημμένη και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iEidiseis, εκείνο που μένει να επιλεγεί είναι ο ακριβής χρόνος της ανακοίνωσής τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του με τα όσα είπε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όπου και «φωτογράφησε» υπουργούς για έλλειψη αλληλεγγύης και για μη ανάληψη ευθυνών, ενώ φέρεται να έχει διαπιστώσει και έλλειψη πρωτοβουλιών, στο όνομα του πολιτικού κόστους.

Ταυτόχρονα, βεβαίως, διαπιστώνει και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν, αν και η αλήθεια είναι πως πολλές από αυτές προέρχονται ακριβώς από το γεγονός ότι στις προηγούμενες διορθωτικές κινήσεις έδωσε σε αναπληρωτές υπουργούς περισσότερες αρμοδιότητες από τους προϊσταμένους τους υπουργούς! Μέσω των κυβερνητικών αλλαγών, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έπραξε και με τις διορθωτικές κινήσεις, θα ενισχύσει την -πολύ ισχυρή ήδη- κυριαρχία του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας!

Οι πληροφορίες επιμένουν πως οι περισσότεροι υπουργοί που είδαν πρόσφατα τις αρμοδιότητές τους να περιορίζονται υπέρ των αναπληρωτών τους θα χάσουν κατά πάσα πιθανότητα τη θέση τους, ενώ κάποιοι άλλοι, στο καλύτερο για αυτούς σενάριο, θα μετατεθούν σε άλλο υπουργείο, χαμηλότερου πολιτικού κύρους!

Στο στόχαστρο, επίσης, βρίσκονται τα μέλη της κυβέρνησης που ενεπλάκησαν στη «μάχη της μάσκας», καθώς και εκείνοι που εμφανίζουν μια κάποια «αλλεργία» στη συνεργασία τους με το επιτελικό κράτος. Ενδιαφέρον εμφανίζει και το αν θα επιχειρηθούν αλλαγές στο επιτελείο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αν και με το υπουργείο Άμυνας υπάρχει απόλυτη σύμπλευση και συνεργασία.

Ταυτόχρονα, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν και δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πιθανόν δε και κάποιες αλλαγές στη μορφή του λεγόμενου «επιτελικού κράτους».

 

Πηγή: .eidiseis.gr