Χωρίς κατηγορία

Αλέκος Χρυσάφης – Όλα στο βωμό του θεαθήναι χωρίς έργο

Με τον τίτλο «Βιτρίνα, φολκλόρ και επικοινωνία» ο δημοσιογράφος Δημήτρης Νάτσιος, επιχειρεί μια αποτίμηση της δημαρχιακής θητείας του Αλέξανδρου Χρυσάφη μέχρι τώρα στο δήμο Σερρών, στο ¨Σερραϊκόν Θάρρος”

Διαβάστε τι έγραψε:

«Βιτρίνα, φολκλόρ και επικοινωνία από την δημοτική Αρχή του Δήμου Σερρών

  •  Το «Σ.Θ.» αποτιμά το πρώτο έτος της θητείας του Αλ. Χρυσάφη
  •  Πενιχρές οι επιδόσεις της τον πρώτο χρόνο  άσκησης της διοίκησης –
  • Δεν έχει ψηφιστεί  ούτε μια απόφαση που να έχει σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις της

Πολύ κατώτερη των προσδοκιών ήταν η παρουσία της δημοτικής αρχής στον ένα χρόνο που κρατά το πηδάλιο του Δήμου Σερρών.

Εκτός από τις πενιχρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς, η παρουσία της χαρακτηρίζεται από αλαζονεία, «θεατρινισμό» και συνεχή -εργώδη προσπάθεια να παρουσιαστεί το ελάχιστο ως μέγιστο και το ασήμαντο ως σπουδαίο με τον υπερμεγεθυντικό φακό της επικοινωνίας. Κανείς βέβαια δεν περίμενε από μία δημοτική αρχή να υλοποιήσει από τον πρώτο χρόνο της θητείας της υποσχέσεις που έχουν σχέση με την εκτέλεση έργων.

Είναι γνωστό ότι τα μεγάλα έργα, για να περάσουν στη φάση υλοποίησης τους, απαιτούν προετοιμασία και ωρίμανση τουλάχιστον 16 μηνών συμπεριλαμβανομένων και όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που επιβάλλονται.

Όμως θέματα που δεν είναι τόσο περίπλοκα και δεν απαιτείται να περάσουν από το αμόνι της γραφειοκρατίας, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ή τουλάχιστον να δρομολογηθούν με αποφάσεις θεσμικών οργάνων.

Κλασσικό παράδειγμα η κορυφαία προεκλογική εξαγγελία της δημοτικής αρχής περί μείωσης της τιμής του νερού κατά 30% στην περιφέρεια, υπόσχεση που για την ώρα αποδεικνύεται άδειο πουκάμισο. Αρχικά η υπόσχεση αυτή είχε χρονικό ορίζοντα 100 ημερών. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της χρονιάς που διανύσαμε ανακοινώθηκε τρείς φορές από τον κ. Χρυσάφη χωρίς όμως να υλοποιηθεί.

Μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας της η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει ούτε μία απόφαση που να έχει σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Στον αντίποδα επέδειξε μεγάλη βιασύνη και έλαβε την απόφαση να παραχωρήσει δημοτική έκταση 52 στρεμμάτων στον ερασιτέχνη Πανσερραικό για την δημιουργία προπονητικού κέντρου.

Η παραχώρηση μάλιστα συνδυάστηκε από βαρύγδουπες ανακοινώσεις από τον δήμαρχο Σερρών για την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου στο πάρκο Ομόνοιας, κάτι που έρχεται σε αντίθετη με το προεκλογικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής που μιλούσε για εμπλουτισμό των αθλητικών υποδομών με τη δημιουργία νέου Αθλητικού πάρκου στο Λευκώνα και την κατασκευή του νέου Δημοτικού γηπέδου

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και φτερό στον άνεμο αποδείχθηκαν για την ώρα και οι εξαγγελίες περί γραφείων εξυπηρέτησης Πολιτών σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό όπου οι δημότες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου για την έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων κ.λ.π., καθώς και την άμεση ανταπόκριση του Δήμου σε αυτά τα αιτήματα.

«Κοινή πεποίθηση ότι η χειρότερη τετραετία έρχεται»

Μεγάλη υστέρηση καταγράφεται στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας ενώ παρατηρείται μία μόνιμη διάθεση να παρουσιάζονται έργα που ήταν σε εξέλιξη και δρομολογήθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή (βλέπε Κολυμβητήριο ), ως υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών από την πλευρά των «Συμμάχων».

Χωρίς να έχουν να επιδείξουν ούτε ένα έργο δικό τους τα μέλη της δημοτικής αρχής επαινούνται μεταξύ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στερεότυπα κλισέ («τα καλύτερα έρχονται»), ενώ αντίθετα στην κοινή γνώμη εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι η χειρότερη τετραετία είναι αυτή που έρχεται, αφού η δημοτική αρχή μοιάζει με όχημα που διαθέτει «σασμάν» τριών ταχυτήτων.

Με υποστύλωμα ένα δίκτυο εμμίσθων, φανερών και κρυφών, «Συμμάχων» που έχει «στήσει» η δημοτική αρχή, επιχειρεί να πείσει ότι παράγει έργο που ξεπερνά και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Κατώτεροι των περιστάσεων οι δημοτικοί σύμβουλοι.. ψηφίζουν στρατιωτικά

Όμως και οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής δεν έχουν αποδείξει για την ώρα είναι ότι είναι αντάξιοι των ψήφων που έλαβαν από τους Σερραίους δημότες. Δεν έχουν φέρει ούτε ένα θέμα στο τραπέζι του Δ.Σ., δεν έχουν κάνει ούτε μία παρέμβαση για κάποιο ζήτημα που απασχολεί τις συνοικίες.

Αντίθετα λένε «ναι» σε όλα και ψηφίζουν κατά τα πρότυπα των άλλοτε κομμουνιστικών χωρών. Με προχειρότητα και βιασύνη ψήφισαν με ευκολία υπέρ της παραχώρησης δημοτικής έκτασης- φιλέτου στο ερασιτεχνικό σωματείο του Πανσερραικού.

Η περίοδος του κορωνοιού, αντιγραφές και υπερβολές

Όταν εκδηλώθηκε ο κορωνοιός (τον περασμένο Μάρτιο), η δημοτική αρχή επέδειξε μία ελαφρότητα και μία διάθεση αντιγραφής της όποιας «ανοησίας» πληροφορούνταν από το διαδίκτυο για τις πρωτοβουλίες άλλων Δήμων και φορέων.

Έχοντας εσωτερική ενημέρωση από την ΚΕΔΚΕ, η δημοτική αρχή προχώρησε στο κλείσιμο της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων σε μία προσπάθεια να δείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προστασίας των δημοτών για τη μη διάδοση του κορωνοιού.

Λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση έκλεινε όλους τους χώρους αναψυχής.

Την ίδια στιγμή αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το ότι εν μέσω της πανδημίας και του lockdown ο Αλ. Χρυσάφης αποφάσισε να προβεί σε απευθείας αναθέσεις, μια εκ των οποίων αφορούσε στην αποτίμηση των ΑΠΕ (!) στο δήμο Σερρών.

Η προτίμηση δε της Δημοτικής Αρχής σε απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια υπηρεσιών από υπεργολάβους εκτός Σερρών προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια από Σερραίους επιστήμονες που βλέπουν την δουλειά τους να μειώνεται σφόδρα και τα χρήματα του Δήμου Σερρών να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν στις Σέρρες.

Όλα συνοδεία καμερών, όλα στο βωμό του θεαθήναι…

Χωρίς να έχει μεριμνήσει για την καθαριότητα των κοιμητηρίων, λίγο πριν εορταστεί το Άγιο Πάσχα, η δημοτική αρχή διατυμπάνιζε ότι θα ανάψει τα καντήλια στα κοιμητήρια τη Μεγάλη Παρασκευή. Παρουσία των καμερών των τηλεοπτικών σταθμών άναψε πέντε καντήλια και εγκατάλειψε την προσπάθεια.

Το Μεγάλο Σάββατο υποσχόταν ότι θα φέρει το Άγιο Φως σε όλους τους δημότες κάτι που τελικά ματαιώθηκε

(Σ.Σ Για αυτή την υπερβολή η δημοτική αρχή είχε εισπράξει τα δηλητηριώδη σχόλια πανελλαδικού μέσου ενημέρωσης)

Αλαλούμ χειρισμοί στο θέμα της λαϊκής

Την περίοδο του lockdown του κορωνοϊού παρατηρήθηκε, επίσης, αλαλούμ στον χειρισμό της λειτουργίας της Λαϊκής αγοράς.

Η δημοτική αρχή την μία άνοιγε τη λαϊκή, την άλλη την έκλεινε και υποσχόταν στους αγρότες- παραγωγούς ότι θα απορροφήσει την παραγωγή τους.

Η μεγάλη ευθύνη για τη νεροποντή της 21ης Ιουνίου και οι… κωλοτούμπες

Μεγάλη ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή για το γεγονός ότι δεν προνόησε να καθαρίσει το χείμαρρο της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων με συνέπεια με μία όχι και τόσο ακραία νεροποντή να πλημμυρίσουν κατοικίες και να καταστραφούν περιουσίες. Απολογούμενη η δημοτική αρχή δεν είχε σταθερή γραμμή και θέση για το ποιος ευθύνεται.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τέλος Ιουνίου, απέδιδε τις ευθύνες στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για το ότι δεν έπραξε τα δέοντα.

Τριάντα μέρες μετά αγιοποίησε την Περιφέρεια και υποστήριξε ότι ο Δήμος Σερρών δεν αξιοποίησε τα προηγούμενα χρόνια την θετική διάθεση του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να δώσει λύση στο πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Τί συνέβη άραγε και ο δήμαρχος Σερρών προχώρησε σε τόσο σύντομο διάστημα σε αυτή την οβιδιακή μεταστροφή των θέσεων του;

Ασάφεια για το θέμα του Αυτοκινητοδρομίου

Ένα από τα θέματα που απασχόλησε την επικαιρότητα τον τελευταίο χρόνο ήταν η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Αυτοκινητοδρομίου. Με αφορμή το θέμα της εμπλοκής του ζητήματος στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο κ. Χρυσάφης διατύπωσε διάφορες απόψεις. Ξεκίνησε από την πώληση, συνέχισε με τη ανεύρεση επενδυτή και στη συνέχεια είπε ότι το Αυτοκινητοδρόμιο θα αναπτυχθεί μέσω ΣΔΙΤ. Τελικά κανείς δεν ξέρει τι σκέπτεται και τι πρόκειται να γίνει. Όλα δείχνουν οτι επιχειρείται κάποιο «μαγείρεμα» στο παρασκήνιο, το οποίο ωστόσο φέρονται αγνοούν ακόμα και οι στενοί και καθ΄ ύλην αρμόδιοι συνεργάτες του Δημάρχου.

Η μεγαλύτερη επιτυχία: η απονεύρωση της μείζονος αντιπολίτευσης

Ως μεγαλύτερο επίτευγμα της δημοτικής αρχής, στον έναν χρόνο που διοικεί τον Δήμο, θεωρείται η πλήρης εξουδετέρωση της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία για την ώρα αναδεικνύεται ο πολυτιμότερος… «Σύμμαχός» (!) της.

Διαδρομιστές του Δημοτικού μεγάρου λένε ότι πίσω από τη ένοχη σιωπή και την στήριξη που προσφέρουν στη δημοτική αρχή κρύβεται επιμελώς η εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων των δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης.

Η όποια αντιπολιτευτική κριτική είναι πολύ επιδερμική και γίνεται για το θεαθήναι. Φαίνεται ότι όλο τον αντιπολιτευτικό οίστρο ο κ. Φωτιάδης τον εξάντλησε απέναντι στον τέως δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη, με μια αδιάκοπη και κακόπιστη αντιπαλότητα.

Δεν τόλμησαν να κάνουν απολογισμό αν και τους αρέσουν οι φιέστες

Η ένδεια που υπάρχει στην παραγωγή έργου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν τόλμησε η δημοτική αρχή να εκδώσει κάποιο δελτίο Τύπου ή να παραχωρήσει κάποια συνέντευξη στην οποία θα γινόταν αποτίμηση των πεπραγμένων της.

Και όλα αυτά παρότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος προσωπικά αρέσκονται πολύ στις φιέστες.»

Πηγή: sertharros.gr  Δημήτρης Νάτσιος