ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδιανόητο: Έστειλαν διασωληνωμένο ασθενή από την Πρέβεζα στην Αθήνα για μια αξονική

Αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε στο ΕΣΥ, με έναν άνθρωπο, που υπέστη εγκεφαλικό, να ταξιδεύει την μισή Ελλάδα για να κάνει μια αξονική.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, παχύσαρκος ασθενής από την Πρέβεζα διακομίσθηκε στην Αθήνα, καθώς δε γινόταν αξονική στο νοσοκομείο της πόλης, αλλά ούτε και στα γειτονικά, επειδή είναι παχύσαρκος.

Για τον λόγο αυτό ταξίδεψε διασωληνωμένος για ώρες μέχρι να μεταφερθεί το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ πληροφορήθηκε μετά από καταγγελία του προσωπικού του νοσοκομείου Νίκαιας ότι στις 28/03/24 διακομίστηκε στη γενική εφημερία του νοσοκομείου διασωληνωμένος ασθενής από την Πρέβεζας!

Ο ασθενής, 55 ετών, μεταφέρθηκε μέσω ΕΚΑΒ, ταξιδεύοντας πάνω από 4 ώρες με εντολή του ΕΚΕΠΥ, λόγω αδυναμίας διενέργειας αξονικής τομογραφίας στην Πρέβεζα αλλά και τους όμορους νομούς, επειδή ήταν παχύσαρκος.

Ο ασθενής διαγνώστηκε ότι έπασχε από εγκεφαλική αιμορραγία και μάλιστα, λόγω έλλειψης κενής κλίνης ΜΕΘ στο νοσοκομείο, κατέληξε να νοσηλευτεί σε απλό θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής.

Δημιουργούνται πολλά εύλογα ερωτήματα:

  • Είναι δυνατόν το 2024 ένας διασωληνωμένος ασθενής να αναγκάζεται να ταξιδέψει τη μισή Ελλάδα;
  • Είναι δυνατόν σε όλη τη Δυτική Ελλάδα να μην υπάρχει δυνατότητα διενέργειας αξονικής τομογραφίας σε υπέρβαρο ασθενή και η μόνη λύση να είναι η μεταφορά στην Αττική;
  • Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία του ασθενούς τόσο από τη μεταφορά, όσο και από την καθυστέρηση στη διάγνωση και την αντιμετώπιση;

Να σημειωθεί ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική διαδικασία και συνοδεία από εξειδικευμένο γιατρό για να μεταφερθούν, ακόμα και από τον έναν όροφο του νοσοκομείου στον άλλο, και οι μεταφορές πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες.

Επίσης, για τους ασθενείς με εγκεφαλικά συμβάματα η έγκαιρη αντιμετώπιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει το συμβάν και ζητά άμεσες λύσεις στα σοβαρά αυτά προβλήματα που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Γιαννάκος: Τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ

Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έκανε για τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ. Στην Πρέβεζα όπως είπε ο κ. Γιαννάκος, χαρακτηριστικά, πολλοί ασθενείς διακομίζονται σε άλλες πόλεις, ιδίως στα Ιωάννινα αλλά και την Αθήνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έκανε λόγο για λάθος συνεννόηση μεταξύ των γιατρών.

Πηγή: ethnos.gr