Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που προσβάλλει, αιγοπρόβατα και βοοειδή, εμφανίστηκαν και στο νομό Σερρών.
Συγκεκριμένα, δύο εστίες εντοπίσθηκαν σε Θερμά και Δάφνη του δήμου Βισαλτίας και αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο για την συγκεκριμένη επιζωοτία.
Καθίσταται σαφές ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε με τσιμπήματα κουνουπιών ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ο μοναδικός κίνδυνος είναι η απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου και η οικονομική ζημία που συνεπάγεται. Ο καταρροϊκός πυρετός δεν είναι τόσο καταστροφική νόσος καθώς το ποσοστό θνησιμότητας των ζώων που πλήττονται δεν ξεπερνά το 3%.
Αντίθετα, στην περίπτωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς αν ένα ζώο βρεθεί θετικό θα πρέπει να οδηγηθεί στη σφαγή όλο το κοπάδι, με μεγάλες συνέπειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο της χώρας.
Για τη διαμετακόμιση των ζώων με καταρροϊκό πυρετό είναι απαραίτητα τα κάτωθι:
• Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν να έχουν εξετασθεί κλινικά και να μην εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς.
• Στο προς σφαγή ζώα, πριν τη μετακίνησή τους στο σφαγείο να έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).
• Η αρμόδια αρχή στον τόπο αποστολής κοινοποιεί τη σκοπούμενη μετακίνηση των ζώων στην αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη φόρτωση των ζώων.
• Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα.
Επιπλέον, απαγορεύεται η διακίνηση ζώντων ζώων χωρίς την έγγραφη άδεια των κτηνιατρικών αρχών.