ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χατζηβασιλείου: “Η ενεργειακή ρήτρα διαφυγής ανοίγει τον δρόμο για φθηνότερο ρεύμα”

«Η ενεργειακή ρήτρα διαφυγής αποκλειστικά για τη χώρα μας είναι πολύ θετική εξέλιξη, η οποία έρχεται γιατί η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και έχει πετύχει οικονομική ανάκαμψη. Αποδεικνύεται ταυτόχρονα ότι η χώρα μας βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών αποφάσεων που διαμορφώνουν την επόμενη ημέρα στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο ERT3 Radio.

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος ενέργειας και, κατ’ επέκταση, της κοινωνίας. Όπως σημείωσε, οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν, μεταξύ άλλων, στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων.

«Με την ειδική απόφαση της Κομισιόν για τη χώρα μας, επενδύσεις στην ενέργεια σημαίνει, πολύ απλά, φθηνότερο ρεύμα σε επόμενη φάση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ανέφερε.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών απέδωσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη στους κυβερνητικούς χειρισμούς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος, όπως είπε, υπέβαλε το σχετικό αίτημα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επιταχύνει τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην αποθήκευση ενέργειας, τομέας που, όπως τόνισε, αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι η επιστολή του Πρωθυπουργού έχει ήδη θέσει το ζήτημα της χαλάρωσης της οροφής δαπανών στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συζητήσεων.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι άφησε «απολύτως θετικό αποτύπωμα» στις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Όπως είπε, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον έχουν κοινά συμφέροντα και προτεραιότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συνεργασία να εκτείνεται στην άμυνα, την ενέργεια, την ασφάλεια και το εμπόριο.

Τέλος, συνεχάρη τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι εργάστηκαν «απολύτως αποτελεσματικά» για την άρτια διοργάνωσή της.