Το… χρυσωρυχείο της Χαλκιδικής ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότεροι Βαλκάνιοι αλλά και αλλοδαποί άλλων εθνικοτήτων και προχωρούν σε αγορές κάθε είδους ακινήτου αλλά και σε στήσιμο επιχειρήσεων, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να αφορά το χώρο του τουρισμού.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποκτήσει πολύ μεγάλες διαστάσεις, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννη Κουφίδη, οφείλεται στην οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.
Όπως λέει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο κ. Κουφίδης, πλέον οι μόνοι που αγοράζουν το οτιδήποτε στη Χαλκιδική είναι αλλοδαποί και κυρίως Βαλκάνιοι, οι οποίοι «πατάνε» και στην ανάγκη των Ελλήνων να πουλήσουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική στενότητα.
«Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, στη Χαλκιδική, εξαιτίας και του ότι πρόκειται για τον τουριστικότερο νομό, έχει αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι μόνοι που αγοράζουν σήμερα το οτιδήποτε είναι αλλοδαποί, αφού οι Έλληνες πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο. Οι οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν τους Έλληνες να πουλήσουν και αυτό το εκμεταλλεύονται οι αλλοδαποί και προχωρούν σε αγορές. Πηγαίνουν για διακοπές σε ένα μέρος χρόνια, το αγαπούν, γνωρίζονται με τους ντόπιους και θέλουν να αποκτήσουν κάτι πιο μόνιμο. Πλέον έχουν μάθει και τους τρόπους για το επιχειρείν και στήνουν επιχειρήσεις», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Κουφίδης.
Κυρίως Βαλκάνιοι
Κυρίως Βαλκάνιοι και πιο συγκεκριμένα από τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και τη Ρουμανία είναι οι αγοραστές ακινήτων και οι αλλοδαποί επιχειρηματίες στη Χαλκιδική. Ωστόσο, τελευταία έχουν εμφανιστεί και πολλοί Ισραηλινοί επενδυτές, οι οποίοι αγοράζουν κυρίως κατοικίες είτε για τις δικές τους διακοπές είτε για εκμετάλλευση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλοδαποί δεν αγοράζουν μόνο κατοικίες και καταστήματα αλλά κάθε είδους ακινήτου, ακόμα και χωράφια με ελιές. Παράλληλα, όσοι θέλουν να επιχειρήσουν, στρέφονται κυρίως στα διαμερίσματα προς ενοικίαση, στα ξενοδοχεία και στο χώρο της εστίασης. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα κάποιοι επενδύουν και στο χώρο της μεταποίησης.
«Κάποιοι δεν διστάζουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αγοράσουν ακίνητα με τιμές υψηλότερες από τις τρέχουσες της αγοράς. Να αναφέρω ως παράδειγμα έναν Βούλγαρο, οποίος έδωσε 6.800 ευρώ το στρέμμα, για να πάρει μία έκταση με ελιές, όταν στη συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται μακριά από τη θάλασσα, η αξία του στρέμματος με ελαιόδεντρα βρίσκεται στα 4.000 ευρώ. Όπως είπε ο ίδιος, αγόρασε την έκταση, γιατί ήθελε να βλέπει τις ελιές. Επίσης, ένας Ισραηλινός αγόρασε μία μονοκατοικία για τις διακοπές του και όταν έμαθε ότι διπλανό ακίνητο με διαμερίσματα προς ενοικίαση διατίθεται προς πώληση, το αγόρασε και αυτό. Το φαινόμενο της αγοράς ακινήτων και του επιχειρείν από αλλοδαπούς δεν συμβαίνει μόνο στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής αλλά και στον ορεινό της όγκο», λέει ο κ. Κουφίδης.
Καλπάζει το… «μαύρο» AirBnB
Σε μάστιγα εξελίσσεται για τη Χαλκιδική η παράνομη ενοικίαση διαμερισμάτων που ανήκουν σε αλλοδαπούς, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Βαλκάνιοι, σε ομοεθνείς τους τουρίστες. Αυτό το… «μαύρο» AirBnB δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο, χρόνο με το χρόνο αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται από αυτό μια σειρά από προβλήματα, με μεγαλύτερο τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η έκταση του φαινομένου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δυναμικές ενέργειες, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.
«Αυτό το πρόβλημα πρέπει να τελειώσει και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να γίνει αυτό. Αποτελεί μάστιγα για τον τόπο μας και δυστυχώς αποκτάει συνεχώς αυξητικές τάσεις, αφού ολοένα και περισσότεροι αλλοδαποί αγοράζουν ακίνητα στη Χαλκιδική. Είναι ξεκάθαρα αθέμιτος ανταγωνισμός, το κράτος δεν εισπράττει φόρους από τις ενοικιάσεις και ταυτόχρονα δημιουργούνται ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας. Κανένας δεν γνωρίζει ποιος μπαίνει στο ακίνητο, από πού προέρχεται και τι κάνει. Για τις νόμιμες επιχειρήσεις η Πολιτεία έχει θέσει κάποια στάνταρ. Αυτούς δεν τους αγγίζει κανένας και δεν ξέρουμε καν πόσοι μπορεί να είναι», τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Η πρακτική των παρανομούντων είναι η εξής: Αγοράζουν κάποιο διαμέρισμα ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο σε τουριστική περιοχή της Χαλκιδικής, στο οποίο κάθε καλοκαίρι οι ίδιοι με τις οικογένειές τους κάνουν για κάποιες μέρες διακοπές. Για το υπόλοιπο διάστημα του καλοκαιριού το διαφημίζουν στα social media ή μέσω αγγελιών σε σάιτ της πατρίδας τους και από εκεί βρίσκουν πελάτες, οι οποίοι εγκαθίστανται στο ακίνητο ως συγγενείς του ιδιοκτήτη.
Ο αλλοδαπός ιδιοκτήτης συνεργάζεται και με άτομο, το οποίο δεν φαίνεται πουθενά εργασιακά, ώστε να έχει το σπίτι καθαρό και περιποιημένο και να υποδέχεται τους πελάτες. Το αποτέλεσμα είναι τα καλοκαίρια να καταφθάνουν κάθε εβδομάδα σε συγκεκριμένα ακίνητα και να αφήνουν κόσμο ολόκληρα… λεωφορεία προερχόμενα από τη χώρα των παρανομούντων. Όλοι τους, βέβαια, παρουσιάζονται ως συγγενείς ή στενοί φίλοι των αλλοδαπών ιδιοκτήτών.
Πηγή: etnos.gr