ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες – Θεσσαλονίκη – Κιλκίς: Δίκτυο με πλαστά παραστατικά για επιδοτήσεις σιταριού και βάμβακος

Τελειωμό δεν έχουν οι αποκαλύψεις γύρω από τους τρόπους και τις μεθόδους ορισμένων να παίρνουν χρηματικές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε μια τέτοια υπόθεση, «πρωταγωνιστές» είναι ένας έμπορος σπόρων και περισσότεροι από 200 παραγωγοί από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που κατάφεραν με πλαστά έγγραφα και παραστατικά περί πιστοποιημένου σπόρου σιταριού και βάμβακος να εξαπατήσουν τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και να λάβουν χρηματικές ενισχύσεις.

Η υπόθεση πιάστηκε το 2023 στην τσιμπίδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και στάλθηκε για περαιτέρω έρευνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κιλκίς ενώ τον Μάιο του 2025 στάλθηκε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων στην Ελλάδα, έστειλε στις αρχές Μαΐου στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης σχετικής με επιχορηγήσεις η οποία στρέφεται κατά οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε. τελεσθείσας άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση και της χρήσης πλαστών εγγράφων τελεσθείσας άπαξ και κατ΄εξακολούθηση που φέρεται ότι τέλεσαν περισσότερα από 200 φυσικά πρόσωπα στη Βόρεια Ελλάδα από τον Μάιο του 2020 και τα οποία προκειμένου να λάβουν αγροτικές επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα έτη 2020, 2021 και 2022 υπέβαλαν στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ενιαίες δηλώσεις εκμετάλλευσης- ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης στις οποίες, όπως αναφέρει η Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέας, δήλωσαν ψευδώς προς τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι έχουν προμηθευτεί πιστοποιημένο σπόρο σκληρού σίτου ή/ και βάμβακος υποβάλλοντας πλαστά δικαιολογητικά προκειμένου όπως αναφέρεται να υποστηρίξουν τις αιτήσεις τους.

Η υπόθεση της απάτης φέρεται ότι τελέστηκε σε ΘεσσαλονίκηΚιλκίςΓιαννιτσάΧαλκιδικήΚομοτηνήΑλεξανδρούποληΟρεστιάδαΔιδυμότειχο και Σέρρες από τις 20 Μαΐου του 2020 και μετά.

Η έρευνα των αρμοδίων αρχών στην Ελλάδα έφερε στο φως ότι 235 παραγωγοί προσκομίζοντας τα πλαστά παραστατικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ έλαβαν χρηματική ενίσχυση που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε στο thestival.gr η δικηγόρος και δικαστική γραφολόγος, Χριστίνα Σωτηράκογλου η οποία εκπροσωπεί αγρότη που κατηγορείται στην συγκεκριμένη υπόθεση ότι αγόρασε τα τσουβάλια με τον σπόρο από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή ο οποίος είχε τοποθετήσει πλαστή σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας πάνω στα καρτελάκια των σπόρων προκειμένου να πιστοποιήσει έτσι την καταλληλότητα του.

Η κ. Σωτηράκογλου όπως αναφέρει «ο πελάτης μου δεν γνώριζε και δεν θα μπορούσε να γνωρίζει, ότι οι καρτέλες αυτές που έβαλε ο έμπορος ήταν πλαστές. Εξάλλου είναι μικροκαλλιεργητής και το ποσό που θα λάμβανε ήταν πολύ μικρό περίπου 300 ευρώ. Τελικά έγιναν οι έλεγχοι και όπως αποδείχτηκε οι σφραγίδες ήταν πλαστές».

Πολλοί εξ αυτών φέρεται να κατέθεσαν ότι δεν είχαν ιδέα για την πλαστότητα των ετικετών κι ότι δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών ενώ αναφέρουν ότι παραλάμβαναν τον σπόρο, έπαιρναν το τιμολόγιο από τον έμπορο και στην συνέχεια προσκόμιζαν αρμοδίως τα καρτελάκια που ήταν στους σάκους μαζί με τα υπόλοιπα παραστατικά προκειμένου να λάβουν την αγροτική ενίσχυση.