ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες – Δίκη για τον θάνατο του 11χρονου: Η εισαγγελέας ζητά αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα

Καταπέλτης η αγόρευση της εισαγγελέως – Ζητά παραπομπή της υπόθεσης στο Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης

Ανατροπή στην πολύκροτη υπόθεση του τραγικού θανάτου του 11χρονου Βασίλη, που σκοτώθηκε από έκρηξη λέβητα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών τον Δεκέμβριο του 2022. Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα για οκτώ από τους έντεκα κατηγορούμενους, κάνοντας λόγο για παράβαση κανόνων οικοδομικής με αποτέλεσμα τον θάνατο και τη βαριά σωματική βλάβη δύο ακόμη μαθητών.

Για τον τότε διευθυντή του σχολείου, αναγνώρισε ότι κατέβαλε προσπάθειες για να σταματήσουν οι εργασίες στη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Η δίκη διεξάγεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών, όμως η εισαγγελέας πρότεινε το δικαστήριο να δηλώσει αναρμόδιο και να παραπέμψει την υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάζονται υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

⚠️ «Όχι απλή αμέλεια – Υπάρχει εγκληματική αδιαφορία»

Η εισαγγελική πρόταση έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με τα αιτήματα των δικηγόρων των οικογενειών των θυμάτων. Ο συνήγορος της οικογένειας του 11χρονου, Δημήτρης Γκολέμης, είχε ζητήσει ήδη από την έναρξη της διαδικασίας αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα, ενώ και ο Γιώργος Δακουράς, συνήγορος μίας από τις οικογένειες των τραυματισμένων παιδιών, είχε αιτηθεί μετατροπή της κατηγορίας για σωματικές βλάβες σε βαριά.

👥 Ποιοι κάθονται στο εδώλιο

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται 11 άτομα, μεταξύ αυτών:

  • Ο μηχανικός – επικεφαλής του εργοταξίου
  • Ο υπεύθυνος του συνεργείου ηλεκτρολογικών εργασιών
  • Έξι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σερρών
  • Ο τότε διευθυντής του σχολείου
  • Ο τότε διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών
  • Ο τότε συντονιστής εκπαιδευτικού έργου

Παράλληλα, επτά από τους παραπάνω αντιμετωπίζουν και ξεχωριστή δίωξη για παράβαση καθήκοντος.

📍 Το χρονικό της τραγωδίας

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022, όταν κατά τη διάρκεια σχολικής ώρας σημειώθηκε έκρηξη σε λεβητοστάσιο στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 11χρονος μαθητής και να τραυματιστούν δύο ακόμη παιδιά.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη και πλέον, με την πρόταση της εισαγγελέως, ανοίγει ο δρόμος για πιθανή εκδίκαση της υπόθεσης σε επίπεδο κακουργημάτων, κάτι που αναμένεται να κρίνει τις επόμενες ημέρες το δικαστήριο.