ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεισμός Χαλκιδική: Προληπτικά στις Καρυές ΕΜΑΚ και ΕΜΟΔΕ

Από το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιουνίου 2025, διασωστικό όχημα της 2ης ΕΜΑΚ καθώς και ομάδα της 2ης ΕΜΟΔΕ θα βρίσκονται προληπτικά στις Καρυές Αγίου Όρους, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Παράλληλα, το πρωί της Κυριακής αναμένεται να μεταβεί επιτόπου και ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας και παρακολούθησης της κατάστασης.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Το απόγευμα του Σαββάτου (07/06/2025, ώρα 16:45), πραγματοποιήθηκε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Θεόδωρος Βάγιας.

Μετά από εκτενή παρουσίαση των δεδομένων και συζήτηση, η Επιτροπή διατύπωσε ομόφωνα τα εξής:

  1. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος παραμένει εντός του ίδιου σεισμογόνου χώρου με εκείνον της σεισμικής ακολουθίας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2024. Δεν παρατηρείται ενεργοποίηση παρακείμενων ρηγμάτων. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί οκτώ σεισμοί με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ, ενώ το μέγιστο μέγεθος της ακολουθίας είναι 5,3 (ο σημερινός σεισμός).

  2. Συνιστάται στους μοναχούς και επισκέπτες να μην εισέρχονται ούτε να παραμένουν σε κτίρια που πιθανώς έχουν υποστεί φθορές. Επιπλέον, συστήνεται η χρήση ασφαλών διαδρομών, ιδίως σε περιοχές με έντονη μορφολογία εδάφους.

  3. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου εφόσον κριθεί απαραίτητο, ανάλογα με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας.