Αν υπάρχει ένα φρούτο που ταυτίζεται με το ελληνικό καλοκαίρι, αυτό είναι το καρπούζι. Δροσερό, ζουμερό και με ελάχιστες θερμίδες, καταναλώνεται μαζικά τους ζεστούς μήνες, συνοδεύοντας σχεδόν κάθε καλοκαιρινό τραπέζι.
Παρά την έντονη παρουσία του στη μεσογειακή διατροφή, το όνομά του δεν έχει ελληνική καταγωγή. Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την τουρκική karpuz, η οποία με τη σειρά της ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Ένα ακόμη παράδειγμα του πώς οι γεύσεις και οι λέξεις διασταυρώνονται στην πορεία της ιστορίας.
Καρπούζι
Ποια είναι, όμως η ελληνική; H επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus).
Ωστόσο, υπάρχει άλλη ελληνική λέξη για το καρπούζι την οποία λίγοι γνωρίζουν. Η ελληνική λέξη για το καρπούζι είναι «υδροπέπων» δηλαδή υδρο-πεπόνι. Αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon.
Φυσικά δε σημαίνει ότι από αύριο θα το λέει κάποιος υδροπέπων, αλλά τουλάχιστον θα το ξέρεις!
Πηγή: alfavita.gr