Το Μουσικό Σχολείο Σερρών συμμετέχει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης τιμώντας τα 35+1 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου Μουσικού Σχολείου και την ειδικότερη προσφορά του θεσμού στην υπηρεσία της μουσικής τέχνης, της παιδείας και του πολιτισμού, προβάλλοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την σύμπραξη μαθητών/τριών από τα μουσικά σύνολα των πέντε (5) Μουσικών Σχολείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κατερίνης, Βέροιας και Γιαννιτσών) την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 στις 18.30 στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και των Δ/νσεων Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας και θα περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες, χαιρετισμούς και συναυλιακές συμμετοχές από τα πέντε (5) Μουσικά Σχολεία με επίτιμο προσκεκλημένο ομιλητήτο συνθέτη Νίκο Κυπουργό.
Η συμμετοχή του σχολείου μας θα επιτευχθεί με την συμμετοχή του Συνόλου Σύγχρονης Μουσικής. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν είναι ένα σύνολο επτά τραγουδιών του Συνθέτη Λίνου Κόκοτου. Η εκπαιδευτική όσο και παιδαγωγική στοχοθεσία του προγράμματος εστιάζεται α) στην δύναμη της μελοποιημένης ποίησης, β) στην εκπνοή της ελληνικότητας που απορρέει μέσα από την στιχουργική των μεγάλων ποιητών Οδυσσέα Αλεπουδέλη (κατά κόσμον Ελύτη), Άκου Δασκαλόπουλου, Λευτέρη Παπαδόπουλου και Γιάννη Νεγρεπόντη γ) στην επιρροή της μελοποίησης της εποχής από τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα και την αποτύπωση αυτής στη μουσική παραγωγή, δ) στην επιρροή στη συνθετική δημιουργία από το ρεύμα της εποχής «Νέο κύμα», ε) στην αισθητική μιας συγκεκριμένης εποχής και τα αποτελέσματα της στο σήμερα, στ) στην επιρροή και στη δύναμη της συγκεκριμένης μουσικής στον άνθρωπο και στο χρόνο.
Η συμμετοχή μας στην εκδήλωση αποτελεί λιθαράκι της οικοδόμησης ενός εξωστρεφούς εκπαιδευτικού συστήματος, που αλληλεπιδρά διαρκώς με την τοπική, την εθνική οικονομία και κοινωνία, καθώς και με τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων Διευθύνσεων και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης, καθώς και την απόκτηση και διαρκή αναβάθμιση σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων. Αποτελεί συνδετικός κρίκος της αλυσίδας σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των μελών των κοινωνιών και των ειδικότερα των μαθητών μας και εκπαιδευτικών των συμμετεχόντων Μουσικών Σχολείων.