ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες δημιούργησαν πίθηκο με φωσφορίζοντα μάτια και δάχτυλα

Ένας πίθηκος που γεννήθηκε στην Κίνα με φωσφορίζοντα πράσινα μάτια και τα άκρα των δαχτύλων είναι η πρώτη ζωντανή «χίμαιρα» πρωτευόντων που δημιουργήθηκε με βλαστοκύτταρα, λένε οι ερευνητές, που σημαίνει ότι το πλάσμα έχει ιστό και DNA που προέρχονται από δύο γενετικά διαφορετικά έμβρυα. Οι επιστήμονες στην Κίνα ανακοίνωσαν τη γέννηση ενός πρωτεύοντος θηλαστικού που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Εσωτερικά αυτό το πλάσμα ήταν προφανώς ακόμα πιο αξιοσημείωτο.  Ο αρσενικός πίθηκος που γεννήθηκε στο εργαστήριο ήταν το προϊόν ενός πρωτοποριακού πειράματος, στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα δύο γενετικά διακριτών γονιμοποιημένων ωαρίων από το ίδιο είδος πιθήκου ώστε οι επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα ζωντανό και αναπνέοντα μακάκο με μακριά ουρά (Macaca fascicularis).

Αυτός δεν είναι ο πρώτος ζωντανός πίθηκος στον κόσμο που σχηματίστηκε τεχνητά από τη σύντηξη πολλαπλών γονιμοποιημένων ωαρίων, αλλά ήταν ο πιο μικτός –ή χιμαιρικός– από όλους, σύμφωνα με ερευνητές στην Κίνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην επιστήμη, μια ζωική «χίμαιρα» είναι ένας μεμονωμένος οργανισμός που αποτελείται από κύτταρα που προέρχονται από περισσότερους από δύο γονείς.

Στο σώμα του συγκεκριμένου ζώου, τα κύτταρα και οι ιστοί που δημιουργήθηκαν από δύο ξεχωριστές σειρές βλαστοκυττάρων, μία από έμβρυο δότη και άλλη από έμβρυο ξενιστή, ήταν εμφανείς στον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά, το ήπαρ, το γαστρεντερικό σωλήνα, τους όρχεις και τα κύτταρα που εμπεριέχονται στο σπέρμα του.

Από τους 26 διαφορετικούς τύπους ιστών που μέτρησαν οι επιστήμονες στον ζωντανό πίθηκο, η συμβολή των επιπλέον δωρεών βλαστοκυττάρων κυμαινόταν από το 21 τοις εκατό μέχρι το 92 τοις εκατό. Το υψηλότερο ποσοστό παρατηρήθηκε στους εγκεφαλικούς ιστούς.

Ο νεότερος χιμαιρικός πίθηκος επέζησε για μόλις δέκα ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι η υγεία των χιμαιρικών πιθήκων εξακολουθεί να αποτελεί ένα πρόβλημα που αναζητά λύση από τους επιστήμονες. «Αυτός είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος στον τομέα», λέει ο αναπαραγωγικός μηχανικός και συγγραφέας Zhen Liu της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS).

«Συγκεκριμένα, αυτή η εργασία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε πιο ακριβή μοντέλα πιθήκων για τη μελέτη νευρολογικών ασθενειών και για άλλες μελέτες βιοϊατρικής».
Κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου, ο κύριος συγγραφέας της εργασίας, ο γενετιστής Jing Cao από το CAS, έκανε λόγο για σημαντική επιστημονική πρόοδο επειδή αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι είναι δυνατές πλούσιες χίμαιρες πρωτευόντων πλην του ανθρώπου.

Το πεδίο της έρευνας σε χιμαιρικά ζώα εγείρει πλήθος ηθικών ανησυχιών και διλημμάτων, αν και οι υποστηρικτές της πιστεύουν πως τα οφέλη που αποκομίζουν από τη δοκιμή μοντέλων ασθενειών και θεραπειών κάνουν τις προσπάθειές τους να αξίζουν τον κόπο.

Δεδομένου ότι τα βλαστοκύτταρα δότη μπορούν να υποβληθούν σε γενετική επεξεργασία, οι βιοϊατρικοί ερευνητές θα μπορούσαν ενδεχομένως να δοκιμάσουν ορισμένα αποτελέσματα μοντέλων ασθένειας πιθήκων στο μέλλον. Όσο μεγαλύτερη είναι η συμβολή των βλαστοκυττάρων δότη σε οποιονδήποτε ιστό – στόχο, τόσο πιο ακριβές μπορεί να είναι το μοντέλο της νόσου.

Στα κύτταρα ωαρίων και σπερματοζωαρίων, ένα ποσοστό χιμαιρισμού έως και 10% μπορεί να είναι χρήσιμο, σύμφωνα με τον ανοσολόγο Miguel Esteban από το CAS και το Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Πεκίνου, καθώς αυτές οι βλαστικές σειρές μπορούν θεωρητικά να μεταφερθούν στους απογόνους.

Οι πρώτοι ζωντανοί χιμαιρικοί πίθηκοι αναφέρθηκαν το 2012 αλλά τα κύτταρα δότες σε αυτά τα πλάσματα συνεισέφεραν στους ιστούς τους σε πολύ χαμηλά ποσοστά (μόνο περίπου 4 τοις εκατό). Επιπλέον, αυτοί οι χιμαιρικοί ιστοί ήταν «περιορισμένοι σε όργανα πλούσια σε αίμα», όπως το συκώτι, ο σπλήνας και ο πλακούντας.

Οι λαμπεροί συμπαγείς ιστοί αυτού του νέου χιμαιρικού πιθήκου ενθουσίασαν του επιστήμονες

Όταν η ομάδα στην Κίνα μετέφερε ένα σετ πολυδύναμων βλαστοκυττάρων δότη στο έμβρυο πιθήκου, το οποίο ήταν μόλις μίας εβδομάδας, φρόντισαν να εισάγουν στις μεταφορές πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη προκειμένου να ξεχωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο, οποιοσδήποτε ιστός ή κύτταρο που λάμπει πράσινο στους απογόνους θα μπορούσε να συνδεθεί σαφώς με τη μεταφορά της σειράς βλαστοκυττάρων. Όταν αυτά τα προσεκτικά κατασκευασμένα έμβρυα εμφυτεύτηκαν σε θηλυκούς μακάκους, ακολούθησαν μόνο έξι ζωντανές γεννήσεις εκ των οποίων μόνο ένας αρσενικός πίθηκος, έδειξε να έχει ιστό που προέρχεται από βλαστοκύτταρα σε πολλές περιοχές του σώματός του.
Ένα από τα αποβληθέντα έμβρυα έδειξε επίσης κάποιο επίπεδο χιμαιρισμού, αν και σε χαμηλότερο ποσοστό από τον ζωντανό χιμαιρικό πίθηκο. Ωστόσο, αυτό το έμβρυο δεν κατάφερε να γεννηθεί.

Ο Cao και οι συνεργάτες του παραδέχονται ότι η συνολική αποτελεσματικότητα αυτής της διαδικασίας «παραμένει χαμηλή» αλλά πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή: FOXreport.gr