ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αβραμάκης: «Δεν αρκεί τα χαρτζιλίκι κύριε Μητσοτάκη»

Δελτίο τύπου από τον βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρη Αβραμάκη:

«Το ελάχιστο μηνιαίο «χαρτζιλίκι» που εξήγγειλε περιχαρής ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ως «απάντηση» στην πίεση που ασκείται στα νοικοκυριά από την ακραία ακρίβεια περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων.

Η επιχειρηματολογία που επιστράτευσε ο κύριος Μητσοτάκης για να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται έστω τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αποδεικνύει τελικά πόσο μακριά βρίσκεται ο ίδιος αλλά και τα στελέχη του επιτελικού του κράτους από την πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Τα ανώτερα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει και τα οποία αφορούν περισσότερους από οκτώ στους δέκα κατοίκους, αποδεικνύει την έκταση του προβλήματος των χαμηλών εισοδημάτων είτε αυτά προέρχονται από εργασία, είτε από συντάξεις είτε από άλλες πηγές.

Τα ιδιαίτερα χαμηλά αυτά εισοδήματα είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τις μέχρι σήμερα διαρκείς ανατιμήσεις ούτε αυτές που έχουν ήδη προαναγγελθεί για το νέο έτος.

Η σύνδεση δε της ανώτερης τιμής επιδότησης με την κατανάλωση των νοικοκυριών σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγορών, είναι σαφές ότι θα προκαλέσει περικοπές ακόμα και σε αυτό το πενιχρό μηνιαίο κουπόνι. Νοικοκυριό συνταξιούχου για παράδειγμα, με μηνιαία καθαρά έσοδα 700 €, θα πρέπει να ξοδεύει 320 € το μήνα για να δικαιούται τα 32 € το μήνα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και με τα υπόλοιπα 380€ το μήνα να καλύπτει τις υπόλοιπες βασικές ανάγκες όπως ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, φάρμακα, ένδυση – υπόδηση. Αντίστοιχα μια οικογένεια με δύο παιδιά θα πρέπει να δαπανά το μήνα 520 € σε τρόφιμα και είδη σούπερ μάρκετ για να εισπράξει 52 € το μήνα κουπόνι. Το ποσό όμως των 520 € το μήνα ξεπερνά ακόμα και το ήμισυ των καθαρών εισοδημάτων για χιλιάδες νοικοκυριά που ταυτόχρονα, ιδίως εάν υπάρχουν παιδιά έχουν να καλύψουν και πάρα πολλές ακόμη υποχρεώσεις.

Δεν κατανοούν τα υψηλά αμειβόμενα golden boys του Μαξίμου ότι η κρίση ακρίβειας έχει αναγκάσει τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών να μειώσουν ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής προκειμένου να επιβιώσουν και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους πληρώνοντας ενοίκια ή δάνεια, λογαριασμούς, ιατροφαρμακευτικές ανάγκες και μια σειρά άλλων καθημερινών υποχρεώσεων.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός δεν έχει χρειαστεί ποτέ στη ζωή του να βγάλει το μήνα με 700€ μισθό.

Η κρίση διαρκείας που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα χαρτζιλίκι το πολύ 22€ το μήνα ανά άτομο. Το market pass που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα ενισχύσει τελικά τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια που παρατηρείται σε μια σειρά κλάδων ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής.

Απάντηση σε αυτή την κρίση μπορούν να δώσουν μόνο οι πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δηλαδή:

  • Γενναία αύξηση μισθών ξεκινώντας από το βασικό μισθό
  • Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά
  • Μείωση στα χαμηλότερα επίπεδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα
  • Πλαφόν στις ανώτερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αντί της επιδότησης της αισχροκέρδειας που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ
  • Έλεγχοι στα καρτέλ και τους μεσάζοντες στην αγορά για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και το καπέλο που μπαίνει στις τιμές διάθεσης των προϊόντων που μπορεί να ξεπερνά και το 300% σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων

Όσο η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός πραγματικότητας τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Μόνη διέξοδος παραμένει η άμεση προσφυγή στις κάλπες και η ανάληψη τις ευθύνης διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τις προοδευτικές δυνάμεις ώστε να εφαρμοστούν κανόνες στην αγορά, να ενισχυθούν τα εισοδήματα και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, να ξεπεραστεί η κρίση της ακρίβειας με δικαιοσύνη και την κοινωνία όρθια.»