ΣΕΡΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες: Νέες καταστροφές στον Τύμφο Καστά;

Μια μικρότερης ισχύος βροχή έγινε αιτία για νέα καταστροφή στα χωματουργικά έργα του λόφου και εκ νέου καταπλάκωση του περιβόλου του μνημείου. Μάρτυρας οι φωτογραφίες που «διαψεύδουν» περίτρανα τα όσα ισχυριζόταν η υπουργός Πολιτισμού, μία εβδομάδα πριν.

Θλιβερή επανάληψη της καταστροφής που είχε σημειωθεί στο τέλος Ιουνίου στον πολυσυζητημένο Τύμβο Καστά είχαμε την περασμένη εβδομάδα μετά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία. Αψευδής μάρτυρας οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.» και στις οποίες καταγράφεται με ευκρίνεια η καταστροφή στα χωματουργικά έργα του λόφου και η καταπλάκωση, εκ νέου, του περιβόλου του μνημείου.

Θυμίζουμε ότι η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει τις πρώτες καταστροφές (25.7.2022, «Ελιωσε» από τις βροχοπτώσεις ο Τύμβος Καστά), τις οποίες το υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχαν προσπαθήσει να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ εκ των υστέρων γινόταν επίκληση της έντασης των φαινομένων εξαιτίας των οποίων τότε ο νομός είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μόνο που την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν μεν βροχοπτώσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν της έντασης του Ιουνίου.

Επιπλέον συμπτωματικά το υπουργείο Πολιτισμού την περασμένη Δευτέρα (22.8.2022) έδινε έγγραφη απάντηση σε ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή έναν μήνα νωρίτερα (28.7.2022) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –πρωτοβουλία της Σίας Αναγνωστοπούλου και του Λευτέρη Αβραμάκη– ρωτώντας τόσο για την καταστροφή όσο και για την πορεία των έργων αποκατάστασης.

Στην απάντηση του υπουργείου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (συν. 14), διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Δεν υπάρχει κατάρρευση, και μάλιστα συνολική, των χωματουργικών εργασιών αποκατάστασης της γεωμετρίας του Τύμβου Καστά, όπως λανθασμένα ισχυρίζονται οι κ. βουλευτές. Αυτό που συνέβη είναι σοβαρές μεν, εντελώς περιορισμένες χωρικά όμως ζημιές, σε δύο σημεία τμήματος του νότιου τεταρτημόριου της όλης επιφάνειας του Τύμβου. Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση, στην υπόλοιπη επιφάνεια του Τύμβου, οι παρατηρηθείσες ζημιές ήταν οι αναμενόμενες, μετά από τέτοιο εξαιρετικό φαινόμενο, το οποίο ήταν η αιτία της κήρυξης της Π.Ε. Σερρών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και πάντως μη κρίσιμες».

Οπως μάλιστα σημειώνεται, «σε κάθε περίπτωση, η Διεύθυνση ρητά απαντά ότι το έργο της αποκατάστασης του Τύμβου Καστά δεν θα ξαναγίνει από την αρχή, διότι δεν απαιτείται να ξαναγίνει από την αρχή. Οι εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης των χωμάτων που κατέπεσαν από τις νεροσυρμές εξωτερικά του περιβόλου και διόρθωσης του κατεστραμμένου οδοστρώματος ξεκίνησαν τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την καταστροφική πλημμύρα στην περιοχή. Η διόρθωση και συμπύκνωση των πλευρικών παρειών του ποδιού του επιχώματος της κορυφής, καθ’ όλο το μήκος του (ανατολικά, βόρεια και δυτικά), πραγματοποιήθηκαν κατόπιν της από 18.7.2022 αυτοψίας στο μνημείο υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού. Κατά τη δεύτερη αυτοψία, την 1.8.2022, διαπιστώθηκε ότι είχαν αντιμετωπισθεί τα προβλήματα των πρανών του Τύμβου».

Θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς πολλά στην απάντηση αυτή, ωστόσο το πρωταρχικό είναι πώς γίνεται και ενώ τα «προβλήματα» στα πρανή έχουν αντιμετωπιστεί να παρατηρείται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο στα χωματουργικά έργα και σε έκταση μεγαλύτερη αυτού που περιγράφει η απάντηση του υπουργείου. Εχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι επιτέλους συμβαίνει στην Αμφίπολη με τα συγκεκριμένα έργα –ελπίζοντας ότι και αυτή τη φορά δεν υπήρξαν προβλήματα στο κεντρικό μνημείο– και πού βρίσκεται ο προγραμματισμός για να καταστεί επισκέψιμη μέσα στο 2022.

Και φυσικά θα περιμένουμε με αμείωτο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος στη μοναδική δημόσια τοποθέτησή του για το θέμα («Εφ.Συν.» 27.7.2022, Ο Τζιτζικώστας «καρφώνει» το υπ. Πολιτισμού) έβλεπε τη συνεισφορά του μνημείου «και για εθνικούς λόγους [!]». Η μόνη που θα νιώθει «δικαιωμένη» είναι η ανασκαφέας του έργου Κατερίνα Περιστέρη, που ως περιφερειακή σύμβουλος και σύμβουλος επί θεμάτων πολιτισμού κατηγορούσε το υπουργείο για αδιαφορία, αφού όπως είχε πει, «η χρηματοδότηση για όλες τις μελέτες γίνεται από την περιφέρεια, οπότε με τέτοια στήριξη το υπουργείο θα έπρεπε κάθε μέρα να είναι εκεί και να κάνει δουλειές, αλλά δεν είναι αυτό που περιμέναμε, αυτό που θα ‘πρεπε να γινόταν. Ολο το διάστημα κύλησε και δεν βλέπουμε να αλλάζουν πράγματα στη νοοτροπία των ανθρώπων» (!).

Πηγή: efsyn.gr