Μια νέα συμπεριφορά υποχρεώνονται να αναπτύξουν οι καταναλωτές στην αγορά ηλεκτρισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια που έχει εκτινάξει τους λογαριασμούς ρεύματος και όχι μόνο στα ύψη.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος στην αγορά ηλεκτρισμού από τον περασμένο μήνα στρέφει τους καταναλωτές στην αναζήτηση μήνα με τον μήνα ανταγωνιστικών τιμολογίων ρεύματος και προσφορών προκειμένου να αποφύγουν τις υπέρμετρες χρεώσεις και να μπορέσουν να είναι συνεπής στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.
Κάτι, που φαίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθώς ήδη μέχρι σήμερα έχουν συσσωρευτεί ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1 δισεκ. ευρώ στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με έναν στους δύο καταναλωτές να αδυνατεί να πληρώσει το σύνολο της οφειλής του.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Ιούλιο του 2023 και αν δεν αλλάξει κάτι οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν χωρίς κανένα «πέναλτι» κάθε μήνα πάροχο επιλέγοντας αυτόν που συμφέρει περισσότερο.
Οι χαμηλότερες χρεώσεις και το πάγιο
Ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με τις υψηλές καταναλώσεις ενέργειας θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς κάθε μήνα γιατί μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας σημαίνει και μεγαλύτερους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικά μεγαλύτερη πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τα νοικοκυριά αυτά όσο και αν η διαδικασία φαίνεται πολύπλοκη αξίζει να ψάχνουν κάθε μήνα τις χαμηλότερες χρεώσεις προκειμένου να μην επιβαρύνονται περισσότερο.
Το να έχει μία εταιρεία τη χαμηλότερη χρέωση για τον συγκεκριμένο μήνα δεν σημαίνει ότι και τον επόμενο θα παραμείνει η χαμηλότερη στην αγορά. Η ΔΕΗ για παράδειγμα τον Αύγουστο είχε τη χαμηλότερη χρέωση στην αγορά, τον Σεπτέμβριο όμως ανακοίνωσε αύξηση πάνω από 60% στην τιμή της κιλοβατώρας. Παραμένει ανταγωνιστικό το τιμολόγιο ωστόσο υπάρχουν κάποιες εταιρείες με χαμηλότερες χρεώσεις.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν εκτός από τη χρέωση της προμήθειας και το πάγιο, που φτάνει έως τα 5 ευρώ τον μήνα.
Σωστή ενημέρωση
Για να είναι ωφελημένος ο καταναλωτής από την αλλαγή παρόχου και να κερδίσει χρήματα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και ενεργός, να γνωρίζει τα δικαιώματά του και να τα διεκδικεί.
Οι περισσότερες εταιρείες παρέχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης για αλλαγή προμηθευτή. Ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα προγράμματά τους και τις χρεώσεις με την εκδήλωση ενδιαφέροντος και στη συνέχεια οι καταναλωτές μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά για τη μετακίνηση στην νέα εταιρεία παροχής ενέργειας. Η αίτηση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από τον τελευταίο εκκαθαριστικό του προηγούμενου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας. Η αλλαγή προμηθευτή γίνεται αυτόματα.
Η αλλαγή προμηθευτή θα πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική και ενδελεχή έρευνα. Οι εταιρείες έως τις 20 κάθε μήνα ανακοινώνουν τις χρεώσεις που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ύψος της κρατικής επιδότησης και στη συνέχεια έως τις 27 κάθε μήνα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναρτά συνολικά τις χρεώσεις όλων των εταιρειών.
Η αναζήτηση παρόχου μετά την ανακοίνωση από τη ΡΑΕ είναι πιο εύκολη διαδικασία, καθώς δίνει συνοπτικά και συγκεντρωμένα όλες τις εταιρείες με τις χρεώσεις και τα πάγια. Διαφορετικά ο καταναλωτής θα πρέπει να αναζητά στην ιστοσελίδα κάθε εταιρείας τις νέες χρεώσεις.
Η αποτύπωση των χρεώσεων
Η αποτύπωση των χρεώσεων μετά τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε η ΡΑΕ- προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις σαν αυτές που είδαμε τον περασμένο μήνα όπου εταιρείες… διαφήμιζαν την κρατική επιδότηση για δική τους έκπτωση, γίνεται με έναν ενιαίο και σαφή τρόπο.
Ειδικότερα, οι χρεώσεις αποτυπώνονται σε πέντε στήλες και ειδικότερα:
1. Δημοσιευμένη τιμή των παγίων χρεώσεων: Το μηνιαίο πάγιο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ ανά μήνα, μετά το πλαφόν που έχει οριστεί με νομοθετική ρύθμιση. Η πάγια χρέωση αποτυπώνεται υποχρεωτικά για κάθε μήνα.
2. Δημοσιευμένη τιμή της χρέωσης προμήθειας: Η εταιρεία θα πρέπει να αποτυπώνει μια βασική χρώση προμήθειας για όλους τους πελάτες (υφιστάμενους και νέους) ανά κιλοβατώρα
3. Χρέωση προμήθειας συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων: Στην τρίτη στήλη οι εταιρείες θα πρέπει να αποτυπώνουν την τελική χρέωση προμήθειας αφού αφαιρέσουν από τη βασική (στήλη 1) όλες τις εκπτώσεις που περιλαμβάνει το κάθε πρόγραμμα για όλους τους πελάτες και θα πρέπει να μπορούν να αναχθούν σε ευρώ ανά κιλοβατώρα.
4. Κρατική επιδότηση του ΤΕΜ: Κάθε μήνα θα αναγράφεται σε ευρώ/ κιλοβατώρα η κρατική επιδότηση που παρέχεται από την πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
5. Τελική τιμή χρέωσης προμήθειας: Στην τελευταία στήλη θα αναγράφεται η τελική τιμή χρέωσης προμήθειας αφού αφαιρεθούν τόσο οι εκπτώσεις από την κρατική επιδότηση (στήλη 4) όσο και οι εκπτώσεις που παρέχονται από την εταιρεία (στήλη 3)
Αναλυτικά οι χρεώσεις που θα ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου
Η χρέωση της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο Σεπτεμβρίου ξεκινά από 0,7888 ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, από 0,486 ευρώ τον Αύγουστο και στα 0,800 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών, από 0,498 τον Αύγουστο. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο αυξάνεται στα 0,747 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο παραμένει στα 3,5 ευρώ.
H ΗΡΩΝ, η οποία επίσης είχε ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια τον Αύγουστο ανακοίνωσε αυξημένη τιμή κιλοβατώρας κατά 20 λεπτά. Ειδικότερα για το πρόγραμμα Generous Home το πάγιο είναι στα 3 ευρώ, όπως και τον Αύγουστο και η κιλοβατώρα στα 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,595 ευρώ. Με την έκπτωση συνέπειας η χρέωση της κιλοβατώρας μειώνεται στα 0,600 ευρώ από 0,476 ευρώ τον Αύγουστο.
Η NRG στο πρόγραμμα nrg prime η χρέωση είναι στα 0,758 ευρώ/ κιλοβατώρα από 0,499 ευρώ τον Αύγουστο, με το πάγιο να από 2 έως 5 ευρώ ανάλογα αν ο καταναλωτής ζητήσει ηλεκτρονικό λογαριασμό ή ενεργοποιήσει πάγια εντολή ή συνδυαστικά και τα δύο. Τα υπόλοιπα οικιακά προγράμματα της nrg είναι στα 0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
H Elpedison ανακοίνωσε χρεώσεις που αρχίζουν 1,0804 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σε όλες τις χρεώσεις εφαρμόζει έκπτωση συνέπειας 0,400 ευρώ να κιλοβατώρα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αρχικές τιμές χρέωσης προμήθειας ως εξής: Για το πρόγραμμα 24ώρες νυχτερινό η χρέωση προμήθειας είναι στα 1,0864 ευρώ/kWh από 0,9445 ευρώ τον Αύγουστο, στο πρόγραμμα Electricity Home Day στα 1.1184 ευρώ/kWh από 0,9775 τον Αύγουστο, στο Elpedison συνέπεια Day στα 1,1344 ευρώ/kWh και στο Elpedison FREE στα 1,0804 ευρώ/kWh. Το πάγιο κυμαίνεται από 4,40 ευρώ έως 4,99 ευρώ ανά μήνα.
Η Protergia έχει χρέωση 0,78213 ευρώ για την ημέρα από 0,54913 και 0,77855 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,54555 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το νυχτερινό τιμολόγιο το Protergia Home MVP. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό με πάγιο 1 ευρώ η χρέωση αυξήθηκε στα 0,79994 ανά κιλοβατώρα από 0,56814 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ήταν η χρέωση τον Αύγουστο.
Η WATT & VOLT ανακοίνωσε στο πρόγραμμα «ZERO +» χρέωση 0,784 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0, 620 ευρώ τον Αύγουστο και με το πάγιο να παραμένει μηδενικό.
Zeniθ: Χρέωση προμήθειας στα 0,687 ευρώ/MWh για καταναλώσεις έως 270 κιλοβατώρες και 0,697 ευρώ/MWh για κατανάλωση άνω των 270 KWh.
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Με πάγιο 5 ευρώ τον μήνα και χρέωση 0,659 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας και 0,679 ευρώ/MWh χωρίς την έκπτωση συνέπειας.
H Volton ανακοίνωσε για τον Σεπτέμβριο χρέωση προμήθειας 0,989 ευρώ/MWh και στα 0,9396 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας.
Η κρατική επιδότηση θα καθορίσει τις τελικές χρεώσεις. Από τα παραπάνω ποσά οι καταναλωτές θα αφαιρέσουν την επιδότηση ανά κιλοβατώρα που θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες ώστε να υπολογίσουν την τελική χρέωση.
Πηγή: ienergeia.gr