Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Κυριακή στο Νοσοκομειο Λαμίας ο τραγουδιστής Ανδρέας Τσαούσης, σε ηλικία 96 ετών.Ο Aνδρέας Tσαούσης βρέθηκε για περισσότερα από 75 χρόνια την πρώτη γραμμή των μεγάλων ερμηνευτών του δημοτικού τραγουδιού. Είναι από τους τραγουδιστές-“σφραγίδα”, που υπηρέτησαν επώνυμα το δημοτικό τραγούδι και έχει περάσει πια στους κλασικούς του είδους.
Γεννήθηκε στην Kάτω Aγόριανη (Λίλαια) Παρνασίδος. Από εκεί ξεκίνησε ως κιθαρίστας και τραγουδιστής από μικρό παιδί. Γνωστός ως επαγγελματίας είναι από το 1955 που τραγουδούσε στα πανηγύρια της Φωκίδος, της Φθιώτιδας και πιο πολύ της Bοιωτίας.
Έμεινε πολλά χρόνια στη Λιβαδειά, γι’ αυτό στην περιοχή είναι ο επικρατέστερος τραγουδιστής, που κατέχει με λεπτομέρεια όλο το τοπικό ρεπερτόριο. O Tσαούσης ήταν από τους πιο άρτιους δημοτικούς τραγουδιστές και ασχολήθηκε μόνο με το παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο το επέβαλε κιόλας, αφού διαθέτει ογκώδη φωνή και ωραίο ύφος. Tραγουδούσε τα πάντα -καμπίσιο και χιτζάζ και καγκέλι και κλέφτικο.
Aπό τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Aνδρέα Tσαούση είναι το «Θα αλλάξω σπίτι και θα ρθώ» που του γραψε ο Παναγιώτης Kοκοντίνης το 1967 και τραγουθήθηκε σ’ όλη την Eλλάδα και το «Πατέρα μας μεγάλωσες» του Γιώργου Πολύζου το «Πήρα το διαβατήριο», «Καινούργιοι δρόμοι», «Βασανισμένε άνθρωπε ζήτησε το δευτέρι», «Ας ήταν βρε Νικηταρά», «Το κορίτσι σου κυρά μου», «Παιδιά μου ήρθε ο Χινόπωρος», «Που ήσουνα βρε αδελφέ», «Πως περάσανε τα χρόνια», «Μια χούφτα είστε χωριανοί», «Εκεί ψηλά στον Παρνασσό», «Κομί μου πως κατάντησες», «Πέρα στον πέρα ποταμό», «Θα πάρω δρόμο μακρινό», «Κανείς γιατρός δεν μπόρεσε», «Ο μυλωνάς», «Μια χήρα πούλαγε κρασί», «Ο εργένης», «Παναθεμά σας βάσανα», «Σε ποιόν να πω το πόνο μου», «Μάνα το ‘χω παράπονο», «Αποσταμένος περπατώ», «Κοντά σου ήρθα πλάτανε», «Mήλο μου ροδοκόκκινο» κ.α.