Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στην Ηράκλεια το έργο “Ανάπλαση πάρκου (Αίθριον) στην Δ.Κ. Ηράκλειας Σερρών” συνολικού προϋπολογισμού 165.322,58 € χωρίς ΦΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ και από ΣΑΤΑ
Ο στόχος της παρέμβασης είναι διττός εξηγεί στο «Σ.Θ.» ο δήμαρχος Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης.
Αφενός είναι να αναπλαστεί η περιοχή, να υπάρξει αισθητικά αποτέλεσμα και αφετέρου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία στη ανατολική πλευρά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο.
«Ο χώρος αυτός είχε χαρακτηριστεί ως χώρος στάθμευσης, μετά τη ανάπλαση που είχε γίνει στην κεντρική πλατεία της Ηράκλειας καταργώντας τότε πολλές θέσεις στάθμευσης.
Στόχος είναι να ανοίξει ένα κομμάτι του δρόμου αυτού που είχε κλείσει στο παρελθόν- υπήρχε το καφέ «Αίθριον»- είχε καταλάβει το χώρο. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος και θα μπορεί να γίνεται ευκολότερα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ηράκλεια.»
Χώρος ιστορικής μνήμης εντός του πάρκου
Παράλληλα όπως ανέφερε στο «Σ.Θ.» ο δήμαρχος Ηράκλειας Γ. Κουτσάκης στο πάρκο θα δημιουργηθεί και ένας χώρος μνήμης. Και τούτο διότι στο πάρκο υπάρχει η προτομή του Καπετάν Βλάχβεη. Πρόκειται για ιστορική αναφορά της Ηράκλειας και επίσης έχει βρεθεί το θεμέλιο λίθο της Ηράκλειας, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος θεμελίωσε την νέα Ηράκλεια μετά τη επιστροφή των εκτοπισμένων στη Σερβία.Στο χώρο μνήμης συνεπώς θα υπάρχει η προτομή του Καπετάν Βλάχβεη, η θεμέλια λίθος, το μνημείο των εκτοπισμένων του Ποζάρεβατς.
Μέσα στην εβδομάδα θα τοποθετηθούν τα ρείθρα των πεζοδρομίων ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.
Οι στόχοι της ανάπλασης
Με βάση τη μελέτη οι στόχοι της ανάπλασης είναι:
– Η σχεδίαση ήπιων παρεμβάσεων στο πάρκο που θα δώσει την δυνατότητα ζωντάνιας, παρουσίας παιδιών και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής.
Λειτουργικότητα:
– Οι πολλές προσβάσεις στο πάρκο δίνουν τη δυνατότητα επίσκεψης του και
σύνδεσής του με τους πέριξ δρόμους της περιοχής καθώς και άμεσης
λειτουργικής ενότητας με την κεντρική πλατεία.
– Σε επίκεντρη θέση προτείνεται κατασκευή με ανισόπεδες ζαρντινιέρες σε
διαφορετικά επίπεδα και καθιστικούς χώρους.
– Το υπάρχον Ηρώο μεταφέρεται και χωροθετείται σε άλλο τμήμα του πάρκου και δίνει την δυνατότητα εκδήλωσης και κατάθεσης στεφάνων.
– Σε άμεση επαφή με τα πεζοδρόμια του κεντρικού δρόμου σχεδιάσθηκαν δύο περιστύλια με λιτούς κίονες δωρικής τεχνοτροπίας που θα τονίζονται με ειδικό φωτισμό και θα προβάλλονται στον χώρο, συνδυαζόμενα με το περιστύλιο της πλατείας.
– Ασύμμετρη σύνθεση όγκων ανεπίχριστου σκυροδέματος προτείνεται σε
αγκαλιά στην πρόσβαση του πάρκου από το κεντρικό δρόμο.
– Στο κεντρικό πεζοδρόμιο σχεδιάστηκαν οδηγοί τυφλών με τις ανάλογες ράμπες που συνδέονται με την κεντρική πλατεία.
– Κρήνη σε επίκεντρη θέση εξυπηρετεί τους επισκέπτες του πάρκου.
– Υπάρχουν ακόμα περιοχές με καθιστικούς χώρους ενδιάμεσα στο πράσινο.
– Τέλος ο υπόλοιπος χώρος καλύπτεται με χαμηλό και ψηλό πράσινο.
– Τα υπάρχοντα δέντρα (εκτός μερικών μικρών δενδρυλλίων) διατηρούνται όπως φαίνεται στο σχέδιο πρασίνου.
Τέλος ο φωτισμός περιλαμβάνει σε χαρακτηριστικές θέσεις στύλους με φωτιστικά, όπως και προβολείς για την ανάδειξη των διαφόρων στοιχείων όπως φαίνεται και στην μελέτη.
Πηγή: sertharros.gr – Δημήτρης Νάτσιος