Μέσα στην εβδομάδα θα κριθούν οι ημερομηνίες για την σταδιακή άρση του lockdown, με τους ειδικούς να συνεδριάζουν εκτάκτως την Τετάρτη (31/03) προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το ελληνικό παραδοσιακό Πάσχα δεν συνάδει με το ποσοστό των εμβολιασμών μέχρι σήμερα.
Τόνισε πως μπορεί να είναι εμβολιασμένοι ο παππούς και η γιαγιά, ωστόσο τα παιδιά και πιθανότατα οι γονείς δεν θα είναι. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο για ευνόητους λόγους.
Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν η πορεία των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία, μας επιτρέψει να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, η κυρία Θεοδωρίδου, απάντησε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η επιθυμία όλων των Ελλήνων να πάνε το Πάσχα στα χωριά τους και να ζήσουν όπως όλες τις χρονιές ένα ελληνικό Πάσχα, όμως αυτό δεν συνάδει με το ποσοστό εμβολιασμού μέχρι σήμερα. Μπορεί να είναι ο παππούς και η γιαγιά εμβολιασμένοι, αλλά δεν θα είναι τα παιδιά και πιθανότατα οι γονείς. Άρα αν πάνε, θα πρέπει να κρατούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας. Οι επιδημιολόγοι είναι πιο ειδικοί για να απαντήσουν σε αυτό».
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, άφησε ωστόσο ένα παράθυρο ανοιχτό, σημειώνοντας πως «αν τώρα θέλουν δύο εμβολιασμένα άτομα να πάνε μόνοι στο εξοχικό τους τα πράγματα είναι πιο εύκολα».
Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και οι πολίτες προσέρχονται ομαλά να εμβολιαστούν, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και οι ίδιοι οι γιατροί έχουν αυξημένη διστακτικότητα με αποτέλεσμα να μην εμβολιάζονται και να ακυρώνονται εμβολιασμοί.