Χωρίς κατηγορία

Σέρρες – Τερζής: «Υποδομές για τη ζωή και όχι τηλε-κατευθυνόμενη ζωή»

Δελτίο τύπου από τον δημοτικό σύμβουλο Σερρών, Βασίλη Τερζή.

Αναλυτικά:

«Ωραία τα ψηφιακά προγράμματα, όλα τα τηλέ…, τηλεκπαίδευση, τηλεπολιτισμός, τηλεάθληση, κινδυνεύει όμως η ζωή μας να γίνει ένα MATRIX και να τη μετράμε σε RAM, σε Megabyte, σε 4G, έρχεται και το 5.., μια «έξυπνη».., εικονική κατά τα άλλα πραγματικότητα».

Ήταν ο τρίτος πυλώνας, μετά τον «Ασφαλή Δήμο» και τους «Ελεύθερους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας», της σύντομης, λόγω κανονισμού, τοποθέτησής μου στην κατάθεση του προϋπολογισμού έτους 2021, Δήμου Σερρών.
Αφορμή η υπέρμετρη αφοσίωση των εχόντων και κατεχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια όλων των μηνών της πανδημίας σε ψηφιακά προγράμματα και δραστηριότητες. Η δυσανάλογη επιχορήγηση υπέρ εννοιών με πρώτο συνθετικό το τηλέ…, ψυχαγωγία, πολιτισμός, αθλητισμός, εκπαίδευση, ενημέρωση, έναντι της βελτίωσης υποδομών και συνθηκών για τη μετά «καραντίνας» εποχή.

Η νέα Δημοτική Αρχή παρέλαβε μια παρακαταθήκη με ετήσιους θεσμούς, εκδηλώσεις και δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού, με κοστολογημένους και εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, κωδικούς και δαπάνες, καταγεγραμμένα σχέδια υλοποίησης, υλικοτεχνική υποδομή, αρμοδιότητες τμημάτων και ανθρώπινου δυναμικού και πάνω από όλα γεμάτα ταμεία. Τα ανωτέρω περνούσαν κυρίως μέσα από το τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού και τα αρμόδια Νομικά Πρόσωπα, Κ.Ε.ΔΗ.Σ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και Ο.Π.Α.Κ.Π.Α, η τελική έγκριση των οποίων δίδονταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο τακτική της Δημοτικής Αρχής στον παραπάνω τομέα ξεκίνησε υιοθετώντας την «έκπληξη και τον αιφνιδιασμό», ειδικά το τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού ουδέποτε παρουσίασε σχέδιο δράσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατέθεσα και σχετικό ερώτημα επί του θέματος. Αποτέλεσμα, «κατ’ αποκοπή» δράσεις στην Οικονομική Επιτροπή, αρκετές την τελευταία στιγμή, δίνοντας την αίσθηση απουσίας συγκεντρωτικού προγραμματισμού και υιοθέτησης της τακτικής «βλέποντας και κάνοντας».

Η «πανδημία» λειτούργησε ως η «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» δια πάσα νόσο… και καταφυγή στο τέλος στην εύκολη και «έξυπνη» λύση του τηλέ… Για να απολαύσεις τις Δημοτικές Υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης έπρεπε να είσαι συνδεδεμένος κυρίως διαδικτυακά ή τηλεοπτικά. Και όλα αυτά συγχρόνως με πλειάδα αντίστοιχων προγραμμάτων των κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών καθώς και των υπολοίπων ψηφιακών μέσων.

Πάνω από 250.000 ευρώ υπολογίζονται οι εγγραφές στον προϋπολογισμό του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων για δράσεις και εκδηλώσεις. Οι περισσότερες από αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν και έπεται και συνέχεια, λόγω των απαγορευτικών μέτρων της πανδημίας. «Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση», «Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης Εργαζομένων», «Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης», «Word και School Music Festival», «Συνάντηση Χορωδιών Θρησκευτικής Μουσικής», «Γύρος των Σερρών», μικρές και μεγάλες Θεσμοθετημένες Εκδηλώσεις στις τοπικές κοινότητες, κ.α

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των εκδηλώσεων που ματαιώθηκαν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη βελτίωση των υποδομών που φιλοξενούνταν στην πόλη και τα τοπικά διαμερίσματα, θέατρα και θεατρικές σκηνές, εξέδρες και χώροι δημόσιων θεαμάτων, χώροι αθλητικών εκδηλώσεων και γεγονότων. Συγχρόνως παρακαταθήκη για το άμεσο μέλλον, με το «άνοιγμα» της κοινωνίας, θα αποτελούσε η επένδυση στη συντήρηση, αντικατάσταση, ανανέωση και αγορά νέου υποστηρικτικού εξοπλισμού, πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου.
Το τηλέ… προέκυψε κυρίως ως ανάγκη, σε κάποιες των περιπτώσεων για να μας εξυπηρετήσει και σε λίγες να μας βελτιώσει και όχι να υποκαταστήσει τη ζωή μας.

Δυστυχώς οδεύουμε, με ευθύνη όλων μας, σε μια τηλεκατευθυνόμενη ζωή, δυστυχώς κινδυνεύουμε να γίνουμε το «game» κάποιων.