Χωρίς κατηγορία

“Κόφτης” για τις μετακινήσεις – Μια έτσι μια αλλιώς

Απίστευτο είναι το μπάχαλο με το 13033 και το αν μπαίνει τελικά κόφτης στη μετακίνηση. Το θέμα ξεκίνησε χθες από μία δήλωση που έκανε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Σταμπουλίδης.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» χθες αποκάλυψε ότι αν και δεν υπάρχει οριο στις μετακινήσεις αν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, θα σας κόψει. Όπως και αν το σύστημα δει πολλές απανωτές διαδρομές.

Επομένως μεγάλη προσοχή να πάρετε επιβεβαίωση αν στείλετε SMS, αλλιώς χρησιμοποιείστε την έγγραφη βεβαίωση.

Σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν… Ξεκάθαρος ήταν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος για το θέμα που έχει προκύψει με τα sms για την μετακίνηση κατά την διάρκεια της καραντίνας στο 13033 και πόσα μπορούμε να στέλνουμε ανά ημέρα.

«Δεν υπάρχει θέμα κόφτη στα μηνύματα sms στο 13033 που στέλνει ο κάθε πολίτης», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, και πρόσθεσε ότι όπως και η μάσκα όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (105,8) ο κ. Ζαριφόπουλος είπε ότι όσον αφορά στα sms ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown. Όπως εξήγησε «Σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ισχύει ότι ίσχυε ακριβώς στο πρώτο κύμα, όσον αφορά τα μηνύματα στο 13033. Έχει τη χρήση ενός αποκόμματος, όπως μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να γράψει σε μία κόλλα χαρτί το λόγο της μετακίνησής του ή να συμπληρώσει τη φόρμα, έτσι μπορεί να το κάνει και από το 13033. Δεν κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να βάζουμε «κόφτη» σε κάποιο πολίτη. Βλέπουμε μόνο το σύνολο των μηνυμάτων. Δεν μπορούμε να δούμε δηλαδή αυτή τη στιγμή αυτά τα στοιχεία, πιθανώς να είναι προσωπικά στοιχεία ενός πολίτη».

Και πρόσθεσε: «Ο σκοπός του 13033 ήταν να εξυπηρετήσει τους πολίτες να δηλώνουν εύκολα τον λόγο της μετακίνησής τους. Δεν υπάρχει διάθεση να ελέγξουμε τι κάνει ο κάθε πολίτης. Αν ψάχνουμε να βρούμε διάφορους τρόπους για να παρακάμψουμε τα μέτρα είναι λάθος. Δεν πρέπει να συγκεντρωνόμαστε σε σπίτια ή σε πάρτι. Πρέπει να περιοριστούμε, προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού».

Κατηγορηματικά αρνητικός σε κάθε ενδεχόμενο «κόφτη» για την αποστολή SMS στο 13033 εμφανίστηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Όχι» ήταν απάντηση του στην σχετική ερώτηση ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι «1. δεν υπάρχει κανείς κόφτης και 2. δεν κοιτάμε και δεν κοιτούσαμε τα δεδομένα αυτά».

Όπως εξήγησε το 13033 δημιουργήθηκε «για να διευκολύνουμε τον κόσμο από το να τυπώνει χαρτιά και φόρμες».

Σημείωσε, επίσης, ότι «υπάρχουν όμως πολίτες που έχουν κάνει φραγή σε 5ψηφια νούμερα και αυτό επηρεάζει την επικοινωνία με 13033».

 

Πηγή: ieidiseis.gr