Χωρίς κατηγορία

Ομιλία του Κώστα Μπούμπα στη βουλή

Η ομιλία του βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα στη βουλή, για «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα » (02/06/2020):

 

«Κύριε Υπουργέ, κυρία Υπουργέ, σας καλωσορίζω σε αυτό το εγχείρημα, με το οποίο θέλουμε να αναβαθμίσουμε σίγουρα τον πρωτογενή τομέα. Το διαβάζω, το ξαναδιαβάζω. 2021 – 2027. ΚΑΠ. Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική -προ κορωνοϊού τώρα θα αλλάξουν κάποια πράγματα- επενδύει στο πρόγραμμα «Horizon Europe», στην πράσινη ανάπτυξη, στις ευάλωτες ομάδες και όλα τα σχετικά.

Εκείνο, όμως, που έχει μεγάλη βαρύτητα είναι η αγροδιατροφή. Δεν ξέρω πόσο έτοιμοι είμαστε προκειμένου να υπερκεράσουμε κάποια εμπόδια, γραφειοκρατίες του παρελθόντος. Ο έλεγχος και τα πρόστιμα που λέτε για τις παράνομες ελληνοποιήσεις μάς βρίσκουν σύμφωνους. Άλλωστε ως Ελληνική Λύση πάντα φωνάζαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και ο Πρόεδρος, ο Κυριάκος Βελόπουλος, για τα παράνομα προϊόντα, τα οποία έρχονται και δεν βάζουμε κάποιους δασμούς, ενώ μπορούμε να το κάνουμε.

Θα τοποθετηθώ όσο μπορώ τηλεγραφικώς. Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα και θα προσπαθήσω να διαχειριστώ όσο μπορώ καλύτερα τον χρόνο μου.

Κύριε Υπουργέ, στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων εφαρμόζετε μια παλιά ΚΥΑ την 4456/2017 σε ό,τι αφορά προσλήψεις προσωπικού είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου, με τη σύμφωνη γνώμη της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας και βεβαίως από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων. Και θα πάνε, λέει, στους ΟΤΑ με τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, αλλά και του ΓΟΕΒ. Εγώ ξέρω ότι στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων σε ό,τι αφορά τους ΟΤΑ. Ακόμη είναι με χωμάτινες υποδομές. Περνάει ο Στρυμόνας -συντοπίτισσά είναι η κ. Αραμπατζή, το ξέρει-, ο Αλιάκμονας, ο Λουδίας, ο Σπερχειός, ο Αώος, ο Νέστος, ο Έβρος και ποτίζουμε με καρούλια.

Εμείς ως Ελληνική Λύση τι έχουμε πει; Λελογισμένη διαχείριση νερού, εθνικός φορέας νερού. Το έχει κάνει το Ισραήλ με ξερικές εκτάσεις άνω του 60%, με φράγματα στον Ιορδάνη ποταμό, με πόλεμο στα Υψώματα του Γκολάν και σήμερα έχει τους λεγόμενους σταλάκτες. Μπορούμε να μιλούμε για ανάκαμψη του αγροτικού τομέα αν δεν πάμε, κυρίες και κύριοι, σε λελογισμένη χρήση των υδάτων; Οι σταλάκτες ποτίζουν στα τέσσερα εκατοστά. Το καρούλι έχει περίμετρο ογδόντα μέτρα και εκσφενδονίζεται το νερό από σαράντα μέτρα απόσταση.

Κατεβαίνει η επιφάνεια του θεσσαλικού κάμπου. Είναι σε απόγνωση οι αγρότες, όταν περνάει το ποτάμι δίπλα και δεν μπορούν να αρδεύσουν τα χωράφια τους. Εθνικός φορέας, λοιπόν, νερού, όπως το έκαναν στο Ισραήλ.

Πάμε λίγο στην επιτροπή λιπασμάτων, σε αυτήν την τεχνική γνωμοδοτική επιτροπή λιπασμάτων. Τι γίνεται με τα λιπάσματα; Βγαίνει ο σύλλογος παραγωγών λιπασμάτων και λέει ότι χρονοτριβούμε. Για να καταθέσουμε στη γνωμοδοτική επιτροπή ένα αίτημα, ένα λίπασμα για να χαρακτηριστεί εθνικό, ενώ μπορεί να έχει τα ίδια περίπου θρεπτικά στοιχεία με ένα άλλο που χαρακτηρίστηκε, περνάνε μέχρι και οκτώ μήνες, ενώ έχει την ίδια αγρονομική αξία. Και ενώ ζητούν και συμφωνούμε βέβαια με τη μείωση των μελών, διότι επικαλούνται μια παλιά ΚΥΑ του 2004, εν πάση περιπτώσει, την 2579/21, αλλά λένε για κάθε προσφυγή που κάνουμε για διοικητικό πρόστιμο, να ελέγχεται και να εξετάζεται σε τριάντα μέρες, όχι σε τέσσερις μήνες. Δηλαδή, η γραφειοκρατία στο μεγαλείο!

Και δεν μπορούμε να μιλάμε, κύριε Υπουργέ μου και κυρία Υπουργέ μου εδώ για τεχνική γνωμοδοτική επιτροπή λιπασμάτων η οποία συνεδριάζει τρεις φορές τον χρόνο. Ξέρετε, οι παραγωγοί λιπασμάτων, μια και μιλάτε για μείωση της τάξης του 20%, από δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες λιπάσματα που είχαμε κατανάλωσγ το 1992, ήταν επιδότηση τότε, μισά-μισά, τα βρίσκαμε τότε με τις επιδοτήσεις, έχει μειωθεί από τους ίδιους τους γεωπόνους και εμπόρους λιπασμάτων στις οκτακόσιες χιλιάδες, χωρίς συνεταιρισμούς και επιδοτήσεις.

Θα πάω γρήγορα-γρήγορα στο μελισσοκομικό μητρώο. Ξέρετε, πριν από δύο χρόνια, οι μελισσοπαραγωγοί που είναι σε απόγνωση και λόγω επικονίασης – είναι βασικό πράγμα, χωρίς επικονίαση δεν υπάρχει ζωή, ο καθείς το ξέρει και από πλευράς βιολογίας και του κύκλου της ζωής- είχαν πρόβλημα με το πεύκο ελάτης. Εμφανίστηκε ένα σκαθάρι από την Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας πριν δύο χρόνια, δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Το πρόβλημα, όμως, εκτός από τη μελισσοκομική ταυτότητα ξέρουμε ποιο είναι σήμερα για τους μελισσοπαραγωγούς; Καταρχάς να μιλάμε για επιδοτήσεις για αντικατάσταση της κυψέλης. 70 ευρώ δίνουν οι Βούλγαροι. Εδώ τους δώσαμε μια καταληκτική ημερομηνία μέχρι τις 14 Μαΐου και δεν ξέρω αν πρόλαβαν όλοι. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μίξεις μελιού. Είναι αυτό που βάζετε με την ταυτοποίηση, με το brand name των προϊόντων και τους ελέγχους και τα πρόστιμα, αλλά γίνονται αυτές οι περίεργες μίξεις με γλυκαντικές ουσίες και σήμερα χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική κατά κόρον. Είναι ένα θέμα που το έχει θίξει ο Ευρωβουλευτής μας ο κ. Φράγκος και περιμένω μια απάντηση, διότι άλλο η γλυκαντική ουσία και άλλο το πευκόμελο, το ανθόμελο, το θυμαρίσιο κ.λπ. Είναι ένα καλό βήμα να έχουμε τουλάχιστον μια ταυτότητα.

Πάμε στις υδατοκαλλιέργειες, που άκουσα και την κ. Αραμπατζή με προσοχή για την αλιεία. Εγώ ένα πράγμα μόνο θα πω εκεί. Το 70% της τροφής τα επόμενα χρόνια σε ό,τι αφορά την τσιπούρα, το λαβράκι, το μαγιάτικο, το φαγκρί, θα είναι μέσα στις υδατοκαλλιέργειες και εμείς έχουμε υποβαθμίσει –και ευθύνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό- τις σχολές ιχθυολογίας. Στη Νέα Μηχανιώνα η σχολή έκλεισε. Στο Μεσολόγγι υποβαθμίστηκε, συγχωνεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών και δεν γινόταν αποδεκτή. Άρα, πώς μπορούμε να μιλούμε για μέλλον ιχθυοτροφίας, ιχθυοκαλλιέργειας, όταν δεν δημιουργούμε βάσεις επιστημονικού τεκμηριωμένου εξειδικευμένου προσωπικού μέσα από τις σχολές; Είναι καλή η αναβάθμιση των ΤΕΙ, από εκεί και πέρα όμως αντιλαμβάνεστε.

Για τις βιολογικές καλλιέργειες κάνω έκκληση να μπουν στην οικονομική ενίσχυση για τα σταυρανθή κηπευτικά υλικά, σύκα, αρωματικά φυτά, ακτινίδια, αρώνια. Αυτά δεν είναι μέσα. Δίναμε κάποια μόρια -ο ΣΥΡΙΖΑ- για τους συνεταιρισμούς, αλλά να είναι συνεταιρισμοί βιολογικοί, όχι συμβατικοί. Το Βέλγιο έχει κάνει μια πρόταση για άτοκα δάνεια. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Το αφορολόγητο πετρέλαιο, για να θυμίσω, το είχε υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς από τη Μυτιλήνη το 2012 και έχει ανεβεί το κόστος της αγροτικής παραγωγής επταπλάσια επάνω, διότι και στον προϋπολογισμό αναμένονταν έσοδα 1,5 δις έναντι 1,3 δις και περνάνε σε ειδικό κωδικό. Τι θα γίνει με το αφορολόγητο πετρέλαιο; Παραμένει μνημονιακή δέσμευση;

Για τους εργάτες γης, κύριε Υπουργέ, ανοίγει η πόρτα και να έρθουν Αλβανοί. Δεν το λέω εγώ. Έχετε συζητήσει, έχετε έρθει σε συνάντηση με φορείς, με τον κ. Γιαννακάκη, τον κ. Χαλκίδη, δημιούργησαν και ένα σωματείο πυρηνοκάρπων και αχλαδιών και περιμένουν. Θα τους πληρώνουν οι παραγωγοί βέβαια τα τεστ για τον κορονοϊό και τη μεταφορά.

Θα κλείσω με κάτι πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να δώσετε μια προσοχή. Υπάρχει η ελληνική τράπεζα σπόρων από το 1981 που είναι υποβαθμισμένη. Είδα με προσοχή τη συνέντευξη της κ. Φωτεινής Μυλωνά και λέει ότι έχουμε 15.000 σπόρους στην Ελλάδα οι οποίοι είναι ανεκμετάλλευτοι και ως κόρην οφθαλμού πρέπει να τους χρησιμοποιήσουμε και όχι να είναι υποβαθμισμένη η τράπεζα ελληνικής γης σπόρων. Και μάλιστα υπάρχει το αρχιπέλαγος στη Σάμο με τεσσεράμισι χιλιάδες δείγματα, όπως και ο Πελίτις. Τι κάνουμε, λοιπόν, γι’ αυτό; Γιατί είναι υποβαθμισμένη η τράπεζα σπόρων; Έχω υπηρετήσει την ένωση αγροτικών συνεταιρισμός Σερρών για μια δεκαετία και τη σχολή ΠΑΣΕΓΕΣ και είχαμε ένα πρότυπο κέντρο σποροπαραγωγής.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δικαιώνεται. Λουλούδι του Δαρβίνου ή δρακάκι πρίμουλα στα Λατινικά. 50.000 ευρώ το κιλό, 5.000 ευρώ η απόδοση ανά στρέμμα. Γιατί δικαιώνεται; Αλέξανδρος Καχριμάνης, περιφερειάρχης Ηπείρου μέσω του ΕΛΓΟ Δήμητρα θα πάρει από το Μέτσοβο αυτούς τους σπόρους, τους κατεβάζει στο οροπέδιο Ιωαννίνων για να δει εάν ευδοκιμεί και να πάει σε ολοκληρωμένη συστηματική παραγωγή και καλλιέργεια για το λουλούδι του Δαρβίνου που μας το κλέβουν οι Αλβανοί από τον Γράμμο με 5.000 ευρώ το στρέμμα. Εδώ, λοιπόν, δικαιώνεται η Ελληνική Λύση που μιλάει για αρωματικά φυτά.

Σας δίνω τον νόμο για τη γεωθερμία, όπου η Τουρκία πρωτοστατεί. Πρέπει να αλλάξει, κύριε Βορίδη και κύρια Αραμπατζή, να γίνει πιο ευέλικτος ο νόμος για τη γεωθερμία, για να εκμεταλλευτούμε τα θερμοκήπια. Τα θερμοκήπια γι’ αυτόν τον πεπαλαιωμένο νόμο που δεν θεωρείται ανανεώσιμη πηγή το νερό, αλλά μεταλλευτική δραστηριότητα.»