Uncategorized

Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Οριστικό τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας έως τις 31 Ιουλίου 2020 πρέπει να βάλει η Ελλάδα, καθώς και να νομοθετήσει νέο πτωχευτικό κώδικα με πλειστηριασμούς για όλες τις εξασφαλίσεις, σύμφωνα με την «υπενθύμιση» του Eurogroup στην ανακοίνωση που έβγαλε για την Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης στην οποία άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ προς τη χώρα.

Το Eurogroup δεν δείχνει την πρόθεση να επιτρέψει, ακόμη και στις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού, οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, κάτι που σημαίνει ότι από το Σεπτέμβριο θα γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων που αφορούν πρώτη κατοικία.

Το Eurogroup, υπενθυμίζει τις νέες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δέσμευση για τη μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου.

Στην Έκθεση που συζητήθηκε χτες έγιναν υποδείξεις για ένταση των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στο τραπεζικό σύστημα και δη στο καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας και το νέο Πτωχευτικό.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ευρωομάδας:

– Να εφαρμοστεί αποφασιστικά το σχέδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

– Να νομοθετηθεί ο νέος Πτωχευτικός με τη διασφάλιση επιβολής όλων εγγυήσεων/εξασφαλίσεων

-Να καταργηθεί το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας ως το τέλος Ιουλίου

– Να ενισχυθεί η λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης

– Να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις

– Να ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον

– Να εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα