Uncategorized

Συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της AOZ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετέβη σήμερα στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, για να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες στη συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, ενώ την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας: «Μέρος της τελετής για τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και την Δημοκρατία της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο  της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.

Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες