ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως μπορούν οι επαγγελματίες να βγάλουν φορολογική ενημερότητα

Ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας, θα μπορούν να λαμβάνουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, αποφορτίζοντας παράλληλα τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα καθορίζονται μέσω του e – ΕΦΚΑ οι πράξεις και συναλλαγές για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (AAE), οι απαλλαγές εξαιρέσεις, οι προϋποθέσεις χορήγησης, το περιεχόμενο και η διάρκεια ισχύος του Αποδεικτικού.

Με τη νέα υπηρεσία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του e – ΕΦΚΑ απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας, αποφορτίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, απλοποιείται και επιταχύνεται η σχετική διαδικασία χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας.

Για την έκδοση του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας μη μισθωτών, διενεργούνται αυτοματοποιημένοι έλεγχοι με βάση τα εκάστοτε τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων του e – ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, ελέγχεται η ενημερότητα για το σύνολο των δραστηριοτήτων κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, ως προς:

– Τρέχουσες εισφορές μη μισθωτού.

– Βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εισφορές μη μισθωτού.

– Οφειλές στη βάση συμψηφισμών.

– Επιπλέον, ελέγχεται το μητρώο εργοδοτών του e-EΦKA για τον εντοπισμό εργοδοτικής ιδιότητας, προκειμένου να αναζητείται αποδεικτικό ενημερότητας εργοδότη.