ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Να μην χαθεί ο τουρισμός

Με απόλυτη προσήλωση στο κομμάτι του τουρισμού συνεχίζει η κυβέρνηση έναν μαραθώνιο ώστε να μη χαθεί η φετινή χρονιά και η τουριστική βιομηχανία να φέρει το μέγιστο, υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτέλεσμα. Μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη δημοσιοποίηση του ελληνικού σχεδίου που, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συνοδευτεί από μήνυμα του ίδιου του πρωθυπουργού ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο κ. Μητσοτάκης στην τουριστική βιομηχανία, ενώ θα υπάρξουν και εξειδικευμένες ανακοινώσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάνοντας ένα πρώτο, εισαγωγικό σχόλιο, ανέφερε σχετικά πως «το σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα. Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, με πάσα ειλικρίνεια έθετε το πραγματικό πλαίσιο: «Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περυσινό. Και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό. Γιατί κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Για να μείνουμε υγιείς. Και θυσιάσαμε, οικειοθελώς, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Φέτος, λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε από το μηδέν. Ο,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα».

Θετική δημοσιότητα

Η Αθήνα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια έχει ως όχημα όλη τη θετική δημοσιότητα που πήρε το προηγούμενο διάστημα και την κατέστησε θετικό πρότυπο παγκοσμίως. Μια θετική δημοσιότητα που συνεχίστηκε μέχρι και χθες. Η έγκυρη επιθεώρηση Harvard Business Review σε άρθρο με τίτλο «Οι καλοί ηγέτες μπορούν να υπερβούν τη θεσμική αδράνεια σε μία κρίση» αναφέρεται στην περίπτωση της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ως παράδειγμα καλής ηγεσίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει μόλις 148 θανάτους από COVID-19 σε μια χώρα σχεδόν 11 εκατομμυρίων. «Ο Μητσοτάκης έχει κρατήσει τον πληθυσμό επιφυλακτικό, αλλά όχι πανικοβλημένο» αναφέρεται σε άλλο σημείο, εγκωμιάζοντας την πειθαρχία των Ελλήνων στα μέτρα της κυβέρνησης. Το άρθρο καταλήγει πως παρότι τα δύσκολα είναι μπροστά «για μια χώρα που βασίζεται τόσο έντονα στον τουρισμό, η αντίδραση του Μητσοτάκη υπήρξε αξιοσημείωτη».

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα προχωρά τις επαφές ώστε να υπάρξουν επιμέρους συμφωνίες που θα ενισχύσουν τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή τετραμερής σύνοδος κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, όπου ο τουρισμός θα βρεθεί στο επίκεντρο. Σε διμερές επίπεδο εκτός από το Ισραήλ που οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποκατασταθεί και η αεροπορική σύνδεση με την Κύπρο, ενώ σχετικό ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Αίγυπτος.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των επαφών του με κόμματα που ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια του ΕΛΚ, είχε τηλεδιάσκεψη με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Λουλζίμ Μπάσα.

 

Πηγή: kathimerini.gr