Uncategorized

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ΑΟΖ εξαιρώντας το Καστελόριζο;»

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα: 

«Εύλογη ανησυχία και απορίες προκαλούν τα όσα η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσουν σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο και δεν διαψεύδονται αρμοδίως, η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο στα νησιά που έχουν ΑΟΖ ενώ ταυτόχρονα φέρεται να αποδέχεται ότι η επήρεια των νησιών συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης φτάνει κατά μέσο όρο έως το 40% της επήρειας που δικαιούνται.

Οι πληροφορίες αυτές προστίθενται στις τουλάχιστον περίεργες δηλώσεις του αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου, ο οποίος ισχυρίστηκε στο forum των Δελφών, ότι η βάση συζήτησης από την οποία η Ελλάδα ξεκινά την διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο, είναι η εξαίρεση του Καστελόριζου από την ΑΟΖ της Ελλάδας, ενώ πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με την Τουρκία μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, δήλωσε ότι ως Ελλάδα «έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση» και ότι «το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις τουρκικές ακτές».

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την άρνηση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά και το ότι η ενημέρωση που διοχετεύεται προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι πλήρης, αποτυπώνουν μια εν κρυπτώ άσκηση εξωτερικής πολιτικής επί κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει τι γίνεται και σε ποια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση. Οι φωτογραφίες του Υπουργού Εξωτερικών με πρέσβεις και στελέχη άλλων χωρών δεν καθησυχάζουν κανένα και σίγουρα δεν αποτελούν ουσιώδη διπλωματική πολιτική.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι στην ευρύτερη περιοχή μας συντελούνται πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες εξελίξεις και για τη χώρα μας. Η παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία παράγει αποτελέσματα τα οποία οφείλει η χώρα μας να αντιμετωπίσει και να ακυρώσει με κάθε πρόσφορο μέσο.

Το Καστελόριζο αποτελεί τμήμα ενός συμπλέγματος ελληνικών νησιών με πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα, δεν μπορεί να εξαιρείται ή να απαλείφεται από τις διαπραγματεύσεις προς διευκόλυνση άλλων μερών. Απαιτούμε την πλήρη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού για όσα θέματα αφορούν την εξωτερική μας πολιτική και την Ανατολική Μεσόγειο.»