Uncategorized

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η κυβέρνηση ανοίγει κομματικά μαγαζιά στην υγεία»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας , «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας – Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», κατηγόρησε τα στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν διδάχτηκαν τίποτα από την υγειονομική κρίση της πανδημίας και εξακολουθούν να προωθούν την ιδιωτικοποίηση της υγείας τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για την ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής αναφέρει:

«Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, επιχειρεί τη δημιουργία ενός Οργανισμού αξιολόγησης των παρόχων υπηρεσιών υγείας με μορφή ανώνυμης εταιρίας, χωρίς να διασφαλίζει ούτε την διαφάνεια, ούτε τους κανόνες, ούτε τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού. Παρέχει πλήρη ελευθερία σε μια διοίκηση διορισμένη από τον Υπουργό να καθορίσει πλήρως το πλαίσιο αξιολόγησης, χωρίς να προβλέπει καν την έγκρισή τους από την Βουλή. Δίνει το ελεύθερο στην διοίκηση να προσλάβουν όποιους και όσους θέλουν, δεν έχει καταθέσει οργανόγραμμα, δεν ξέρει κανείς πόσο θα κοστίσει στον ελληνικό λαό το νέο αυτό κομματικό μαγαζί, δεν ξέρει κανείς τις εργασιακές σχέσεις που θα ισχύουν. Ο οργανισμός θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στα νοσοκομεία, θα ορίσει μόνος του τα κριτήρια, θα αξιολογεί, θα τιμωρεί, θα καθορίσει την εξέλιξη του ΕΣΥ.

Αντί η κυβέρνηση, να αντιληφθεί ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και να διαθέσει σε αυτή την κατεύθυνση όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, επιλέγει να δαπανήσει χρήματα του ελληνικού λαού για τη δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρίας που θα ελέγχεται απόλυτα από τον Υπουργό Υγείας.

Πώς θα μπορέσει ένα Νοσοκομείο όπως το Νοσοκομείο Σερρών, να αξιολογηθεί θετικά όταν το 40% των οργανικών του θέσεων είναι κενές; Ποιος ευθύνεται για την ακύρωση της προκήρυξης πρόσληψης δέκα ιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να προκηρυχθούν εκ νέου οι ίδιες θέσεις λίγους μήνες μετά; Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών για την πανδημία στο Νοσοκομείο Σερρών προσλήφθηκαν μόλις ένας επικουρικός ιατρός και δύο νοσηλευτές; Ποιος πρέπει να τιμωρηθεί όταν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2020, αναβλήθηκαν 1123 προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι τα κενά στους αναισθησιολόγους ήταν γνωστά από τα τέλη του 2019 και αντί να προσληφθούν νέοι αναισθησιολόγοι η κυβέρνηση αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2020 να πάρει έναν από τους μόνιμους αναισθησιολόγους και να τον τοποθετήσει διευθυντή στο ΕΚΑΒ Καβάλας προκαλώντας αδυναμία πραγματοποίησης τακτικών χειρουργείων; Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι μόλις πριν λίγες ημέρες κατάφερε τελικά η κυβέρνηση να προκηρύξει μόλις τρεις θέσεις αναισθησιολόγων;

Πώς θα αξιολογηθεί το Νοσοκομείο Σερρών όταν επιχειρείται και πάλι η είσοδος των εργολάβων που συνεπάγεται αύξηση του λειτουργικού κόστους και υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται, αντί να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι όπως έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη;

Η κυβέρνηση δυστυχώς αποδεικνύεται ανεπίδεκτη μαθήσεως. Κανένα δίδαγμα δεν αποκόμισε από την πανδημία που απέδειξε σε όλους ότι χρειαζόμαστε το δημόσιο σύστημα υγείας και οφείλουμε να το ενισχύσουμε προκειμένου αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των αναγκών των πολιτών.

Επιμένει να προωθεί την είσοδο των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία και επιμένει να σπαταλά πολύτιμους πόρους δημιουργώντας δομές απορρόφησης των κομματικών της στελεχών.»