Uncategorized

Δήμος Σερρών: Απολογισμός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Σερρών παραθέτει σύντομο απολογισμό αναφορικά με τις υπηρεσίες που παρείχε, για το χρονικό διάστημα των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού COVID-19, καθώς και για το χρονικό διάστημα μετά την άρση των μέτρων.
Κατά την περίοδο του lockdown, τα στελέχη ανταποκρίθηκαν με ευελιξία στις ιδιαίτερες συνθήκες, εφαρμόζοντας το μοντέλο της συμβουλευτικής εξ’ αποστάσεως (τηλεφωνικά, μέσω skype) για την υποστήριξη των γυναικών. Μετά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, η εξ αποστάσεως συμβουλευτική συνεχίστηκε μόνο στις περιπτώσεις που δεν ήταν εφικτές οι συνεδρίες δια ζώσης.

Τους μήνες Μάρτιο έως Αύγουστο 2020, υποστηρίχθηκαν 106 γυναίκες και πραγματοποιήθηκαν 254 συνεδρίες (κοινωνικής, ψυχολογικής στήριξης και νομικής, εργασιακής συμβουλευτικής). Παρατηρήθηκε ότι κατά το διάστημα της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας υπήρξε δυσκολία στην αναζήτηση βοήθειας από τις γυναίκες. Αυτό διαπιστώθηκε ότι συνδεόταν και με τη συνεχή παραμονή της οικογένειας στο σπίτι και την άσκηση ελέγχου από το δράστη, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των μετακινήσεων. Την ίδια στιγμή, η διακοπή των περισσότερων οικονομικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων ανέκοψε και την πορεία των γυναικών προς την αυτονομία προκειμένου να αποδράσουν από την κακοποίηση. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την άρση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας καταγράφηκε σημαντική αύξηση των εξυπηρετούμενων γυναικών.

Τα συμπεράσματα αυτά εκτέθηκαν και στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα: «COVID – 19 και ενδοοικογενειακή βία: Συμπεράσματα, δράσεις και αποτελέσματα από τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας», που μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών συμμετείχε στην ανωτέρω Επιτροπή εκπροσωπούμενο από την ψυχολόγο, Ειρήνη Μερτζιάνη. Κατά τη συνεδρίαση αναδείχθηκε η ετοιμότητα των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών της Βόρειας Ελλάδας να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις πρωτόγνωρες συνθήκες των περιοριστικών μέτρων, σε μια περίοδο ιδιαίτερα απαιτητική τόσο για τις γυναίκες που υφίσταντο έμφυλη βία όσο και για τα στελέχη των Δομών του Δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Ο Δήμος Σερρών, μέσω της συνεχούς λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, μεριμνά για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των έμφυλων διακρίσεων, καθώς και για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Σερρών, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία των τελευταίων μηνών, συνεχίζουν με υπευθυνότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε γυναίκες που αναζητούν υποστήριξη.