ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στο ωράριο, στους μισθούς και στις ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιουνίου.

Μείωση του χρόνου εργασίας, μείωση του μισθού με 60% επιδότηση από το κράτος, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και προστασία από τις απολύσεις ισχύουν από 1η Ιουνίου. Ειδικότερα από την Δευτέρα τίθενται σε ισχύ το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή για να ψηφιστεί για χιλιάδες εργαζόμενους της χώρας. Παράλληλα από 2,73 ευρώ έως 27,3 ευρώ μηνιαίως θα είναι η αύξηση στις καθαρές αποδοχές που θα έχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα από 1ης Ιουνίου 2020, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ
Μείωση των ωρών εργασίας με μείωση μισθού και επιδότηση από το κράτος θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%, θα μπορεί ο εργοδότης να προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έως και 50%, προκειμένου να καταβάλει το 50% του μισθού.

Στη συνέχεια το κράτος θα συμπληρώνει έως το 60% της απώλειας του μισθού, ενώ ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών στον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο πρόγραμμα δεν θα μπορούν να απολυθούν.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις σήμερα

Στο νέο καθεστώς μπορούν να ενταχθούν νέες επιχειρήσεις, αλλά και εποχικές, ενώ μπορούν να ενταχθούν οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Το σύνολο των αποδοχών τους στο 100% διασφαλίζουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται κοντά στην ίδια περιοχή. Αυτό συμβαίνει καθώς ο κατώτατος μισθός λειτουργεί ως ελάχιστο δίχτυ προστασίας. Αν η καθαρή αμοιβή μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Μετά την εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιουνίου (0,09 ποσοστιαίες μονάδες) ο καθαρός κατώτατος μισθός μετά την αφαίρεση των εργατικών εισφορών διαμορφώνεται στα 550 ευρώ (από 547 σήμερα).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματος, μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη, κυμαίνεται από 84% έως 100%. Το 100% προκύπτει κυρίως για τον κατώτατο μισθό, ενώ το 84% για μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ. Για τον εργοδότη η μείωση του μισθολογικού κόστους κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 33% – 34%.