ΣΥ.ΠΡΟ.ΠΕ.ΣΕΡ.: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα μείωσης των Απορριμμάτων

ΣΥ.ΠΡΟ.ΠΕ.ΣΕΡ.: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα μείωσης των Απορριμμάτων

Μητσοτάκης για Αμφίπολη: Ένα μοναδικό μνημείο έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέπτεται τις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις στη Μακρυνίτσα
Che Guevara Club: Ξεκινήσαμε για γιορτή και η ομάδα το έκανε επιθεώρηση, «κερασάκι» ο τραμπουκισμός παράγοντα (video)

Φέτος πραγματοποιείται για 8η χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Απορριμμάτων από 19 έως 27 Νοεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Απορριμμάτων διοργανώνεται από το 2009, μέσα στο Νοέμβριο, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων. Για οκτώ ημέρες, ομάδες από διαφορετικές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, αναλαμβάνουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις, με τις οποίες δείχνουν πώς μπορεί κάποιος να μειώσει τα απόβλητα που παράγει στο σπίτι, στο γραφείο και στους δημόσιους χώρους.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Απορριμμάτων ξεκίνησε το 2009 από το πρόγραμμα LIFE + της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είχε σχεδιαστεί ως ένα μέσο για να τονιστεί η σημασία της μείωσης των αποβλήτων, στο πλαίσιο της οδηγίας πλαισίου για τα απόβλητα που εκδόθηκε το 2008.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Απορριμμάτων είχε αρχικά οριστεί να τρέξει για τρία μόνο χρόνια, καθώς η χρηματοδότηση έληξε τον Ιούνιο του 2012. Ωστόσο, λόγω της επιτυχίας που είχε τα προηγούμενα χρόνια έχει πάρει μόνιμη μορφή.
Γιατί ξεκίνησε μια Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Απορριμμάτων;
• Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τις στρατηγικές μείωσης των αποβλήτων σχετικά με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών για το θέμα αυτό
• Για την προώθηση της μείωσης των αποβλήτων σε όλη την Ευρώπη
• Για να αναδειχθεί το έργο που επιτυγχάνεται σε διάφορους φορείς, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα σχετικά με τη μείωση των απορριμμάτων
• Για να ενθαρρυνθούν οι αλλαγές στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων (κατανάλωση, παραγωγή) στην καθημερινή ζωή

Νομικό Πλαίσιο για τη μείωση των αποβλήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Η διαχείριση των αποβλήτων στην Ευρώπη σήμερα σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από μια σειρά ευρωπαϊκών κανονισμών που βασίζονται σε μια ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων, η οποία ευνοεί την πρόληψη στην πηγή. Η αναθεώρηση της οδηγίας για τα απόβλητα 2008/98/ΕΚ που τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2008 εδραίωσε τον πρωταρχικό ρόλο της πρόληψης αντί της δημιουργίας αποβλήτων.
Έτσι, η καλύτερη λύση είναι τα απόβλητα που δεν παράγονται!
Η μείωση της ποσότητας των παραγόμενων αποβλήτων προϋποθέτει την ανάληψη δράσης κατά τα διάφορα στάδια του κύκλου ζωής του προϊόντος: το σχεδιασμό του προϊόντος, την παραγωγή, τη διανομή, την κατανάλωση και το τέλος της ζωής του. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια αλλαγή των υλικών κατασκευής, η χρήση ενός διαφορετικού τύπου τεχνολογίας, η αλλαγή στο σχεδιασμό, εναλλακτικές πρακτικές λειτουργίας, αλλαγές στο προϊόν, την εισαγωγή της επαναπλήρωσης ή τα συστήματα επαναχρησιμοποίησης, η σμίκρυνσή του κ.α.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση Αποβλήτων (EWWR) είναι μια πρωτοβουλία με προφανή στόχο να ενθαρρύνει ένα ευρύ φάσμα κοινού (δημόσιες αρχές, ιδιωτικές επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών καθώς και τους ίδιους τους πολίτες) να συμμετάσχουν.

COMMENTS

WORDPRESS: 0